Dušan Jelinčič o odpravi Alpe Adria Sagarmatha Expedition 1990

Datum publikacije 19/09/2020

Pri Slovenskem planinskem društvu iz Trsta smo vedno presegali meje. Morda nezavedno, a pokončno in prepričano. Omejil bi se le na alpinizem v zadnjem obdobju. Na mednarodni odpravi iz leta 1990 na Everest v organizaciji SPDT so si na vrhu metaforično idealno podali roke alpinisti slovenskega in italijanskih planinskih društev iz Trsta, ki dotlej niso organizirali niti skupnega izleta na tržaški Kras, na Kokoš ali Grmado! Tudi zgodovina in čas sta naredila svoje, a pri tem zgodovinskem toku smo aktivno prispevali tudi mi. No, na vrhu Everesta sta si konkretno podala roke zakonca Andrej in Marija Štremfelj in tako opravila prvi zakonski par, ki je stopil na najvišjo goro sveta. Gre za neizbrisen rekord, kot tudi prvenstvena varianta Alpe-Adria v južni steni gore, ki smo jo tedaj preplezali.
Omenil bi še svojo malenkost, ko sem kot član SPDT prvi iz dežele Furlanije-Julijske krajine preplezal himalajski osemtisočak in sicer Broad Peak leta 1986, in vemo, kako so po tem prvenstvu hlepeli italijanski alpinisti iz Trsta, tako da so dolgo zanikali ta podvig, leta 2003 pa sem počastil skorajšnjo stoletnico društva s tem, da sem na vrhu metaforično razvil zastavo društva. No, ni bila prav zastava, temveč kos lepenke z napisom SPDT, simbolna vrednost pa je bila prav takšna, saj sem se hotel pokloniti društvu, ki je pisalo zgodovino teh krajev.
Pa še droben utrinek iz knjige Biseri pod snegom, s katero sem počastil to prelomno odpravo in jo tako neizbrisno otel pozabi: »Vse bolj tvoje oči izgubljajo blesk daljnih obzorij in odsev prostranih morij, toliko bolj mora biti morje razburkano, če hočeš preživeti prihod zavedanja, da je vsakemu namenjeno odhajanje.«

powered by