POROČILO O DELOVANJU ALPINISTIČNEGA ODSEKA SPDT V LETU 2016

Člani alpinističnega odseka (AO) SPDT smo bili tudi v preteklem letu dejavni na več področjih, saj zaobjema odsek precej heterogeno skupino gorskih navdušencev. Naši člani so se s strminami spopadali bodisi pozimi na turnih smučkah ali deskah, na krpljah in seveda derezah, bodisi v kopnih razmerah v plezalkah in gojzarjih. Poleg dejavnosti na prostem je bilo organiziranih tudi nekaj predavanj in druženj v prostorih društvene postojanke v Boljuncu ter pod našo umetno steno v prostorih športnega centra Zarja v Bazovici. Prav tu so od januarja do julija, pa naprej od oktobra do decembra, potekale vodene vadbe športnega plezanja tako za odrasle kot za šoloobvezne otroke, telovadnica pa je bila odprta za rekreativce vsak dan od torka do petka v večernih urah. Ker je bilo aktivnosti v minulem letu res veliko, bodo v nadaljevanju podrobneje opisane le važnejše pobude in navedeni samo pomembnejši vzponi oziroma dosežki.

ALPINISTIČNI VZPONI IN PRISTOPI

Terminologija komisije za alpinizem PZS opredeljuje kot alpinistični vzpon preplezano alpinistično smer višjo od 100 m, pri čemer mora biti vsaj 60 % najmanj prve težavnostne stopnje po lestvici UIAA. Poleg teh bodo v nadaljevanju podani zahtevnejši pristopi (vedno po komisiji za alpinizem: vzponi od 1. 12. do 30. 4. na vrhove višje od 2000 m, celo leto pa na vrhove višje od 3500 m) in turne smuke. V kategorijo alpinističnih vzponov spadajo:

  • Oltar s Krnice po JV grebenu (II. stopnja – plezali Peter Fonda, Borut Bogatec, Devan Radovič, Jernej Bufon)
  • Smer Debelakove na Veliko Mojstrovko (IV+, Jarmila Kodrič, Jernej Bufon)
  • Fokn u okn v južni steni Prisanka (V-, Borut Bogatec, Jernej Bufon)
  • Via della rampa v južni steni Panettone del Pal Piccolo (VI-, Borut Bogatec, Jernej Bufon)
  • Spigolo verde v dolini Glinščice (III, večkrat preplezana od raznih članov)

Letni vzponi nad 3500 m: Gran Paradiso (4061 m, F+, Goran Obad, Marko Iscra, Sandy Slavec, Jernej Bufon), Dente del Gigante (4013 m, AD, III-IV, Goran Obad, Marko Iscra, Jernej Bufon), Mont Blanc (4810 m, smer treh vrhov PD, Goran Obad, Marko Iscra), Grossglockner (3798 m, smer Studlgrat AD+, Sandy Slavec, Jernej Bufon). Med zimske pristope štejemo: Grintovec (Sandy Slavec, Marko Iscra, Jernej Bufon), Vrh nad škrbino (Devan Radovič, Jernej Bufon), Župančičeva grapa in greben Mojstrovk do Travnika (Devan Radovič, Jernej Bufon), Krn (Marko Iscra, Tomaž Kante, Alen Čok, Jernej Bufon), Antelao po grapi Menini (Devan Radovič, Jernej Bufon), Triglav iz Krme (Jernej Bufon, Jan Foraus, Milan Cvejoski), Cima dei Cacciatori (Marko Iscra), Triglav po Tominškovi (Marko Iscra). Turne smuke: Forcella Cjanevate (Marko Iscra, Peter Pernarčič, Matej Gruden, Igor Žerjal, Jernej Bufon), Jalovec (Štefan Jazbec, Jernej Bufon), Monte Cavallo (Marko Iscra), Kredarica (Erik Boneta, Andrej Sosič, Matija Schillani).

ŠPORTNO-PLEZALNI DOSEŽKI

Čez celo leto so člani AO plezali športne smeri na bližnjih in bolj oddaljenih stenah. Preplezane so bile smeri do 7b+ na pogled (Igor Žerjal), dosti je bilo tudi večraztežajnih; med temi Saleška smer na Stup v Paklenici (Nikol Križmančič, Marko Iscra) in smer na Stogaj na Pagu (Nikol Križmančič, Marko Iscra).

VODENE VADBE ŠPORTNEGA PLEZANJA

Kot rečeno potekajo na umetni steni v Bazovici vodene vadbe tako za otroke kot za odrasle. Skupina 13 osnovnošolskih in srednješolskih otrok iz Trsta in okolice ter iz bližnjih vasi v Sloveniji trenira čez celo šolsko leto dvakrat tedensko (ob torkih in petkih od 17.30 do 19). Otroška vadba je uokvirjena v projekt »šola plezanja«, ki poteka s pomočjo prispevkov Republike Slovenije. Ob torkih je v letu 2016 za vadbo skrbel Matej Colja, ob petkih pa izmenično David Štrajn, Irena Fratnik Brajdih, Gregor Znidarčič in Jernej Bufon. V sklopu šole plezanja smo obiskali umetno plezalno steno na Škofijah in dvorano balvanskega plezanja Mano aperta v Trstu, otroci pa so se spoprijeli tudi s pravo skalo v bližnjih plezalnih vrtcih v Sloveniji in Italiji. Mladi člani so imeli na voljo vso potrebno opremo (plezalne čevlje, plezalne pasove, vrvi itd.). V poletnih mesecih smo na umetni steni v Bazovici gostili številne poletne centre, ki jih organizirajo slovenska športna in kulturna društva iz Trsta in okolice. V obliki poldnevnih obiskov smo tako pod vodstvom društvenih vaditeljev predstavili športno plezanje tudi otrokom, ki se običajno ukvarjajo z drugimi športi in dejavnostmi in na ta način popestrili delovanje poletnih centrov. Vodena vadba za odrasle je potekala vsak torek od 19.30 do 21.30 pod vodstvom Mateja Colje. Da bi zvišali kvaliteto vadbe, smo tekom sezone nabavili elastike za raztezanje, stiropor za ogrevalne vaje ter nekaj novih oprimkov. Poleg tega smo shrambo opreme v telovadnici opremili s policami in novo omaro v kateri hranimo knjige in delikatnejše pripomočke.

PRIJATELJSKI TEKMI

V sodelovanju z Društvom plezalcev Koper smo za otroke priredili dve tekmi v balvanskem plezanju; prvo aprila na umetni steni v Škofijah, drugo pa maja v Bazovici. Otroci so tekmovali v dveh starostnih skupinah: najmlajši so merili moči v skupini do devetega leta starosti, starejši pa v skupini do trinajstega leta starosti. Tekem se je udeležilo preko 30 otrok; vsi so prejeli diplomo za sodelovanje, prvi tri v vsaki kategoriji pa so bili nagrajeni še s posebnimi nagradami. Za prva tri mesta v vsaki kategoriji po skupnem seštevku točk obeh tekem pa so bili podeljeni tudi pokali. SPDT je zastopalo 6 otrok, vsi so tekmovali v skupini U13. Prva tekma se je odvijala 9. aprila na umetni steni na Škofijah, kjer so se otroci preizkusili na desetih balvanskih problemih. V skupini U13 je zmago slavil Anej Bandi (SPDT). Na bazoviški steni 14. maja je bilo tekmovanje zaradi prostorske stiske časovno omejeno. V rotaciji so se mladi plezalci spopadli z osmimi balvanskimi problemi, za vsakega so imeli na voljo tri minute časa. Sodniki so na koncu tekmovanja razglasili zmagovalce: v skupini U13 je premoč potrdil Anej Bandi (SPDT), Anja Novak (SPDT) pa je za las pristala na tretjem mestu. Po tekmi v Bazovici je komisija ob zakuski in skupnem druženju s pokali nagradila prve tri otroke v skupnem seštevku točk z obeh tekem. V skupini U13 je Anej Bandi z 18 preplezanimi problemi (18/18) zasedel prvo mesto.

TEČAJ ŠPORTNEGA PLEZANJA ZA ZAČETNIKE

Tečaj športnega plezanja za začetnike je tudi v letu 2016 privabil lepo število mladih navdušencev. Skozi cel oktober so se dvakrat tedensko vrstila srečanja na umetni steni v Bazovici, kjer so tečajniki vadili tehniko plezanja in osvajali teoretske osnove za varno gibanje v vertikali, ob vikendih pa je vseh 10 tečajnikov nabrano znanje preizkušalo na okoliških plezališčih. Novinci so obiskali plezališča v dolini Glinščice, na Črnem Kalu, na Napoleonski cesti ter v Rovinju, v sklopu tečaja pa so prisluhnili tudi dvem predavanjem tržaških alpinistov, med katerima je bilo zelo zanimivo predvsem predavanje, ki ga je pripravil Gabriele Gorobey.

DOKUMENTARNI FILM O ZGODOVINI ALPINISTIČNEGA ODSEKA

V preteklem letu smo končno spet poprijeli z video intervijuji važnejšim članom AO SPDT, s katerimi smo začeli leta 2014, ko smo Jernej Bufon, David Štrajn in Borut Bogatec s pomočjo Mirne Viola in Marka Civardija posneli Erika Švaba in Sandija Blažino. Z novo ekipo, ki jo sedaj sestavljajo David Štrajn, Borut Bogatec, Miran Sosič, Mitja Cernich in Jernej Bufon, smo prvotni namen še razširili. Cilj projekta je namreč kratek dokumentarni film, ki bo obelodanil bogato zgodovino alpinističnega odseka vse od njegovih začetkov takoj po drugi svetovni vojni. Ime dokumentarca se glasi: Pogled z zaliva: zgodovina alpinističnega odseka Slovenskega planinskega društva Trst. S pomočjo intervjujev, posnetkov na stenah v dolini Glinščice in slikovnega gradiva želimo pripraviti zgodovinski portret, v katerem se zgodovina odseka prepleta s takratnimi dogajanji v našem mestu. Gradivo, ki ne bo našlo prostora v kratkem končnem izrezu, bo obogatilo multimedijsko zbirko društvenega arhiva. V letu 2016 smo na spisek intervijuvancev dodali Dušana Jelinčiča, Marka Laha in Igorja Škamperleta, na seznamu pa je še veliko imen.

OSTALE DEJAVNOSTI

Poleg vertikale se AO-jevci gibljemo tudi na položnejših tleh. Po že ustaljeni navadi smo se tudi letos odpravili na decemberski družabni izlet v neznano (Kvarnan nad Huminom, 12 udeležencev). Nekateri člani so si v letu 2016 nabirali kilometrino na dolgih prečenjih, kot sta Velebitaški planinarski put (Marko Iscra) in GR20 na Korziki (Marko Iscra, Nikol Križmančič).

Načelnik alpinističnega odseka

Jernej Bufon

powered by