Kratko in jedrnato v Belih vodah

Datum publikacije 17/07/2017

V sredo 12.7.2017 sva se člana AO SPDT, Jernej Bufon in Borut Bogatez, podala v smer Bulfon - Perissutti (V, V+, 150m) v južni steni vrha Pan di zucchero v dolini Bele vode. Smer je razmeroma kratka, saj ponuja le tri resne raztežaje, ki pa potekajo večinoma v čvrsti skali in ponujajo zelo lepo, konstantno in izpostavljeno plezanje IV in V stopnje. Prvi raztežaj lahko opravimo brez varovanja, saj poteka po dokaj udobni poševni rampi (II), nakar se svet postavi pokonci in že naslednji raztežaj ponuja solidno V stopnjo (tu sva verjetno plezala preveč levo, saj so se nam zdeli posamezni odseki tudi nekoliko težavnejši od naslednjega raztežaja, ocenjenega s V+). Z udobnega pomola splezamo v tretjem raztežaju čez previsno steno (V+), ki pa ponuja dobre oprimke (tudi klinov ne manjka) do nekoliko neudobnega stojišča. Od tu prečimo v predzadnjem raztežaju nekaj metrov levo, nato pa naravnost po dobri skali (IV), ki pa nudi malo možnosti varovanja. Zadnji raztežaj (III) nas po južnem grebenu pripelje na izjemno razgleden vrh.
Tudi sestop z vrha do vznožja stene ni od muh, poteka namreč po krušljivem skrotju, ki terja veliko mero koncentracije. Dostop do stene in sestop z nje potekata po izredno slikoviti dolini Bele vode. Na koncu ture se ni nič bolj prileglo od osvežujočega skoka v mrzel potok, ki daje ime dolini.
Med sestopom se nama je utrnila zamisel o alpinističnem taboru. Že več desetletij se namreč v odseku ne organizirajo plezalni tabori, na katerih lahko mladi skupaj plezamo in se družimo. Omenjena dolina je kakor nalašč ustvarjena za alpinistični tabor: lovska koča s pitno vodo v bližini, taborni ogenj, potok za osvežitev in številne alpinistične smeri vseh težavnostnih stopenj; tudi take za čiste začetnike. Zakaj ne bi torej spet organizirali večdnevno plezalno druženje v neokrnjeni naravi?

Nekaj časovnih podrobnosti:
- dostop malo manj kot 2h (odvisno od naloženosti nahrbtnikov; Jernej je dva dni kasneje, ko se je vrnil po fotografski aparat, ki ga je pozabil ob vznočju stene, za dostop porabil uro in 10 min)
- smer 2h45m
- sestop in povratek približno 2h

powered by