Izlet na Kolovrat

Datum publikacije 18/10/2017

Čudovit sončen dan, kot nalašč za prijeten jesenski izlet. Avtobus zaseden do zadnjega sedeža, pa še spremljajoči avtomobili za njim. Razpoloženje na višku. Tako bi lahko sintetično označili štart nedeljskega izleta tržaških planincev na Kolovrat. Med potjo so se sicer začele gostiti megle po kotlinah. A ko se je avtobus vzpenjal iz Ročinja proti Kambreškemu, so se megle razkadile, odprl se je razgled na bližnje vrhove in sonce je ožarilo v zlato-rumene barve odete gozdove.
Na sedlu Ježe, kjer ima PD Valentin Stanič iz Kanala svojo kočo, so tržaške planince pričakali člani domačega društva, da bi se skupno podali na pohod. Po pozdravih so se pohodniki razdelili v dve skupini. Pod vodstvom tamkajšnjih vodičev se je prva skupina podala na strmo gozdno pot, ki se že pri koči začne vzpenjati na 949 m visok vrh Ježo. Po robu so nato nadaljevali turo do sedla Solarije, se povzpeli na greben Kolovrata in se zaustavili ob ostalinah obsežnega obrambnega sistema, ki ga je med vojno zgradila italijanska vojska. Na vrhu, točneje Na gradu so se odpočili in se naužili razkošnega razgleda na vršace Julijcev in na Furlansko nižino na drugi strani. Čudovite jesenske barve so nudile pohodnikom še poseben užitek. Sestopili so na drugo stran, po Poti miru so se spustili do zaselka Brieg oz. Klobučarji (Clobuzzaro) in do izvirov Idrije, kjer je nekoč potekala državna meja. Z vzponom do izhodiščne točke so zaključili prijetno, zanimivo krožno turo.
Druga skupina je pot do Solarij nadaljevala z avtobusom. Tam pa se je v spremstvu vodičev sprehodila po obsežnem grebenu Kolovrata, spoznavala bridko zgodovino teh krajev in uživala ob enkratnih razgledih. Ob zaključku pohodov sta se skupini združili pri koči pod Ježo, kjer so se pohodniki okrepčali s čajem in toplo enolončnico. Na sončni terasi koče se je kmalu ustvarilo prijetno, prijateljsko vzdušje. Veseli, polni lepih občutkov in obogateni za nova spoznanja so se tržaški planinci vračali proti domu. Za uspeh izleta gre zahvala predvsem požrtvovalnim članom PD Valentin Stanič, ki so vodili skupini in poskrbeli za topel obrok, pa tudi Bernardu za koordinacijo projekta.

powered by