Planinski svet, 5. aprila 2018

Datum publikacije 06/04/2018

Pomladanski izlet
Pohodnike je velikonočni ponedeljek obdaroval s soncem, smehom, pomladansko toplino in čistim zrakom. V zgodnjih urah smo se SPDT-jevci zbrali pred najnovejšim avtobusom Edotoursa z napisom ZSŠDI in naslikanim s Skokico in se pogumno odpravili na pot, ki nas je peljala do Polceniga pri Pordenonu. To je vas ob vznožju planote Cansiglio, nad katero kraljuje preurejen srednjeveški grad. Skupina je iztopila na glavnem trgu pred cerkvijo in se peš podala po ulicah, ki so mrgolele kolesarjev, tja do izvira Gorgazzo. Pritok Livenze izvira iz dolge istoimenske jame, vodni tok pa nastane iz vode, ki se zbira pod planoto Cansiglio in gore Cavallo. Veliko je različnih stez za pohodnike, številnih poti pa je primernih tudi za kolesarje. Veliko teh pa pelje vse tja do svetišča Santissima in številnih izvirov reke Livenza. Leta 2011 so preuredili arheološko pot po lesenih mostovih ob močvirju Palù, ki se vije od izvira za nekaj kilometrov ob reki in kjer so odkrili koliščarsko nahajališče iz neolitskega obdobja (od 4.500 do 3.600 let pred našim štetjem). Istega leta so močvirje zaradi te arheološke zanimivosti zaščitili in uvrstili v svetovno dediščino UNESCO in od takrat dalje vedno več turistov zahaja tja na ogled.
Po skoraj triurnem krogu smo se SPDT-jevci premaknili z avtobusom na Pian del Cansiglio, planoto ki jo zaznamuje posebna klima (toplotna inverzija), zaradi katere je tudi narava različna kot na drugih planotah (na višjih legah prevladuje bukev, nižje pa dobimo smreke in jelke). Ta planota ima obliko školjke, saj je visoka približno 900 m in jo obkrožajo višji vrhovi do 1700 m višine. Spoznali smo tudi enkratno zgodovino tega območja, ki jo je zaznamoval prihod Cimbrov. Cimbri so narod nemškega porekla. V letih 1100 – 1300 so se začeli odseljevati iz območja med Bavarsko in Tirolsko in naselili so se najprej na območje pri Asiagu, nato pa se je nekaj družin priselilo na Pian Osteria, kjer sedaj leži Deželni muzej ljudi iz Cansiglia. Te družine so se ukvarjale z gozdarstvom in so oblikovale vesla in druge lesene dele ladij za mornarje v Beneški republiki. Njihov jezik se je skozi stoletja obržal, skušajo ga ponovno učiti po šolah, prirejajo tečaje jezika Cimbrov tudi za vse, ki se ga hočejo naučiti, vsako leto na prvo nedeljo v avgustu pa prirejajo praznik njihovega patrona Sv. Osvalda, na katerem se spomnejo in učijo tudi starodavne obrti Cimbrov.
Celodnevni pohod se je zaključil v Bar Bianco, lušnem agriturizmu na Pian Cansiglio, kjer smo pohodniki pokušali nekaj lokalnih sirov in jedi.

Predavanje o Burmi
Slovensko planinsko društvo Trst vabi v sredo, 11. aprila 2018, na zanimivo potopisno predavanje o Mjanmaru - nekoč Burmi. Izjemno slikovito in skrivnostno deželo zlatih pagod, kjer večina moških še vedno nosi tradicionalno krilo, ženske pa si obraz naličijo s kašasto zmesjo tanaka, je obiskal Marjan Olenik. Na sredinem dogodku bo tržaškim planincem orisal budistično tradicijo obiskanih krajev, kjer verniki namenjejo večjo čast menihom kot slavim osebnostim. Prikazal bo etnično raznovrstnost dežele, življenje na jezeru Inle, potovanje vzdolž reke Iravadi, kolonialno zapuščino v Yangonu in Mandalaju pa še marsikaj.
Predavanje, ki mu je predavatelj dal naslov Burma - ali kako naredim dežnik, bo v dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah, Ul. Ricreatorio 2, s pričetkom ob 20.30.

Izlet Mladinskega odseka
V tem pomladnem času načrtuje Mladinski odsek Slovenskega planinskega društva Trst vrsto nedeljskih izletov namenjenih otrokom in družinam. Prvi načrtovani izlet bo v nedeljo, 15. aprila 2018. Udeleženci se bodo sprehodili po lepi, zložni poti, ki vodi od Trebč do Gropade in nazaj. Sproščeno druženje, opazovanja in igre v naravi bodo popestrile pohod, da bo vsem prav lepo. Za prijave in dodatne informacije so na razpolago sledeči kontakti: (+39) 3282196127 Neža, (+39) 3317045458 Julija, mladinski@spdt.org.

Baška in Vela Luka
Za nedeljo, 15.aprila, načrtuje SPDT prav poseben avtobusni izlet. Med pohodom bodo udeleženci uživali ob izredni lepoti in raznolikosti narave otoka Krka, njegove slikovite obale prepredene z neštetimi zalivi in plažami ter v pestrosti barv. Z avtobusom se bodo pohodniki pripeljali do Baške. Od tod se bodo podali peš v Velo Luko. Bolj trenirani bodo izbrali daljšo in nekoliko napornejšo pot z vzponom na vrh Hlam (približno 5 ur hoje), ostali pa bodo ubrali klasično, manj zahtevno, a nič manj slikovito pot (predvidene 3 ure hoje). Ob koncu pohoda se bodo vsi zbrali v Veli Luki. V Baško se bodo predvidoma vrnili z ladjo. V slučaju slabega vremena ali razburkanega morja, si organizatorji pridržujejo pravico, da spremenijo itinerar.
Odhod avtobusa ob 6.00 uri iz Trsta, Trg Oberdan. Vpisovanje do vključno ponedeljka, 9. aprila, oziroma do zasedbe razpoložljivih nest. Za vpis, oziroma za morebitne informacije pokličite na tel. št. 040 413025 (Marinka) ali na št. 3452420325 (Mauro).

Skupina "Drugače mladi"
Tudi planinska skupina "Drugače mladi", ki deluje v sklopu tržaškega planinskega društva, zbira ideje in snuje programe za novo pohodniško sezono. Slednje bodo člani predebatirali na prihodnjem sestanku, ki bo kot običajno, prvi petek v mesecu, in sicer 6. aprila, ob 10. uri v društveni postojanki v Boljuncu.

powered by