Planinski svet, 12. aprila 2018

Datum publikacije 12/04/2018

Pohod Valentina Staniča
7. aprila 2018 se je skupina 10 planincev Slovenskega planinskega društva Trst udeležila tradicijonalnega Staničevega pohoda v organizaciji PD Kanal.
Pohodniki so se odločili za krajši del pohoda in sicer od Vrhovelj do Kanala, približno 20 km dolge poti po grebenu od hriba Korade do Kanala. Do Kanala so se pripeljali s kombijem nato pa s posebnim avtobusom do Vrhovelj, po prjavi so tako začeli s hojo.
Prijetna pot jih je spremljala do Korade in po skoraj dveh urah so dospeli do Koče, kjer jih je čakal topel čaj. Po daljšem odmoru, čas so si vzeli za malico in za klepet z znanci in prijatelji, ki so v prijetni senci počivali okrog koče. Pot so nadaljevali po grebenu mimo cerkve sv. Jakoba do začrtanega cilja. Po poti so uživali v prelepem vremenu in čudovitih razgledih. Občudovali so zasnežene vrhove od Matajurja do Triglava. Po dobrih štirih urah složne hoje so prispeli v Kanal na prireditveni prostor, kjer je zadišalo po slastnih klobasah in zelju.
Letos se je odvijal jubilejni 25. Staničev pohod, katerega se je udeležilo okrog 800 pohodnikov iz cele Slovenije in sosednje Italije. Zaprto dvorišče pred dvorcem se je trlo veselih pohodnikov, ki so prisostvovali zelo bogatemu kulturnemu programu. Obogateni z lepimi vtisi, snidenj s prijatelji in nenazadnje s prekrasnim vremenom so se v večernih urah vračali domov s željo, da se tudi naslednje leto udeležijo tega pohoda.

Izlet Mladinskega odseka
Mladinske vodnice, članice Mladinskega odseka Slovenskega planinskega društva Trst, pripravljajo za prihodnjo nedeljo, 15. aprila, zanimiv izlet po Krasu namenjen otrokom in njihovim družinam. Udeleženci se bodo sprehodili po lepi, zložni, krožni poti, ki vodi od Trebč do Gropade in nazaj. Sproščeno druženje, opazovanja in igre v naravi bodo popestrile pohod, da bo vsem prav lepo.
Zbirališče ob 9. uri pri kalu v Trebčah, povratek na isto mesto, predvidoma ob 15. uri. Otroci naj imajo s seboj v nahrbtniku vodo, malico in kosilo. Kdor že ima, naj prinese s seboj planinsko knjižico, ostali jo bodo prejeli na izletu. Za prijave in dodatne informacije so na razpolago sledeči kontakti: (+39) 3282196127 Neža, (+39) 3317045458 Julija, mladinski@spdt.org.

Baška in Vela Luka
Slovensko planinsko društvo Trst obvešča člane, prijavljene na izlet v Baško s pohodom do Vele luke, ki bo v nedeljo, 15. aprila 2018, da bo avtobus odpeljal iz Trsta, Oberdankov trg, ob 6. uri. Na avtobus lahko vstopijo tudi v Bazovici in sicer na Vagi ob 6.15.
Obvezna planinska oprema, visoki planinski čevlji in pohodniške palice. Udeleženci morajo imeti pri sebi veljaven osebni dokument, ne zadostuje le dokument z žigom za podaljšanje. Za morebitne informacije pokličite na tel. št. 040 413025 (Marinka) ali na št. 3452420325 (Mauro).

Prijateljstvo brez meje 2018
Slovenski planinci, ki živijo v treh različnih državah ob Jadranu: člani Planinske skupine K.P.D. Bazovica z Reke, PD Snežnik iz Ilirske Bistrice v Sloveniji ter člani tržaških društev SPDT in Planinskega odseka ŠD Sloga - ŠK Devin (Italija) se redno sestajajo na tradicionalnih letnih srečanjih, ki so jih poimenovali „Prijateljstvo brez meje”. Letošnje, 13. planinsko srečanje bo v nedeljo, 22. aprila 2018 na Sviščakih pod Snežnikom. Organizira ga PD Snežnik iz Ilirske Bistrice.
Ker je bila letošnja zima zelo radodarna s snegom, je vrh očaka Snežnika še vedno belo okronan. Zato so organizatorji letošnjega srečanja, pripravili zelo pester program. Tisti, ki si bodo zaželeli zimsko turo, se bodo lahko odločali za vzpon na Snežnik ali na manj znanega, nekaj metrov nižjega, a tudi zanimivega soseda Planinca. Ostali, ki se bodo raje odločili za lažjo, kopno pot, se bodo povzpeli po panoramski stezi, ki se vije nad dolino reke Reke, na Kozlek. Ob povratku se bodo vsi pohodniki zbrali v planinski koči na Sviščakih ob prijetnem prijateljskem druženju.
SPDT-jevci se bodo na srečanje podali z osebnimi avtomobili, na razpolago bo tudi društveni kombi. Odhod iz Bazovice, pri Kalu ob 8. uri. Iz organizacijskih razlogov prosimo člane, da se na srečanje prijavijo do torka, 17. aprila. Za vpis, oziroma za morebitne informacije pokličite na tel. št. 040 413025 (Marinka).

powered by