Planinski svet, 19. aprila 2018

Datum publikacije 25/04/2018

Izlet Mladinskega odseka
V nedeljo smo se člani Mladinskega odseka SPDT odpravili na izlet iz Trebč do Gropade ter nazaj po krožni in zložni poti. Nedeljskega izleta se je udeležilo dvanajst osnovnošolskih otrok s starši. Žal nam vreme ni bilo najbolj naklonjeno, ampak smo kljub rahlem dežju speljali izlet do konca in pripravili tudi nekaj animacij za otroke. Otroci so prejeli tudi planinske knjižice v spodbudo, da bodo hodili v hribe z nami. Izlet smo vodili štirje društveni mladinski voditelji. Udeleženci so bili zadovoljni in že spraševali za naslednje izlete Mladinskega odseka. (jk)

Izlet na Krk
Zgodnje nedeljsko jutro ni kazalo nič dobrega, temni oblaki so prekrivali nebo in ko smo se približevali Reki, so postajali sunki burje čedalje močnejši. Izvedljivost načrtovanih tur je bila pod vprašajem, predvsem predviden povratek z ladjo iz Vele luke v Baško. A ko smo se pripeljali v Baško so se začele vremenske razmere naglo izboljševati. Po snidenju s prijateljem Darkom Moharjem, dušo Planinske skupine KD Bazovica iz Reke, smo se SPDT-jevci razdelili v 3 skupine. Manjša skupina se je odločila za ogled okolice Baške. Ostali pa so se podali proti plaži in kampu, ki se nahaja na koncu kanjona Palacovica. Tu se je skupina ločila. Bolj pripravljeni in korajžni so se napotili ob obali do naslednje plaže in kanjona Vrženica ter se po njim povzpeli. V ozkem kanjonu so morali tu pa tam premagovati skalne ovire, preplezati večje in manjše balvane, da je bilo kar naporno. Ko so prišli do konca kanjona so se povzpeli še na Rebico. Druga skupina pa se je prečno vzpenjala po razglednem pobočju. Na vsakem koraku so se odpirali novi, enkratni prizori. Na počivališču so uživali ob pogledu na Velebit z njegovimi številnimi vrhovi, na otoke Prvić; Grgur in Rab, na Senjska vrata itd. S pomočjo vodiča, Darka so spoznavali zgodovino in kulturno dediščino krajev. Opazovali so ogromne "gromače" s suhozidno tehniko grajene meje med parcelami, ostanke ozkih teras, na katerih so nekoč skoraj pod vrhom planote gojili trte. Po daljšem grebenskem sprehodu so si nato na Staroščini ogledali značilni "Baški mrgar", ogromno suhozidno ovčarijo v obliki cveta. Te edinstvene strukture, ki krasijo nekdanje občinske pašnike, so uporabljali za razvrščanje ovac različnih lastnikov. Ogromne kamnite cvetove na pašniških površinah zasledimo le na Krku in na bližnjem otoku Prviću. V svetu jih poznamo le iz Walesa in Islandije. Skupina se je nato povzpela še na Rebico. Tu sta se skupini združili in se skupno spustili v Velo luko. Med tem se je burja umirila. Ob občudovanju edinstvene obale so se pohodniki še posebno razveselili v trenutku, ko so zagledali ladjo, ki je priplula proti Veli luki, da bi vkrcala našo skupino. Povratek z ladjo je še posebej obogatil nedeljsko doživetje. Časa je ostalo le še za kosilo in že je bilo treba na avtobus. Za doživetje, ki bo udeležencem dolgo ostalo v prijetnem spominu, gre zahvala nedeljskima vodičema Darku in Maurotu.

Predstavitev knjige Igorja Škamperleta
Avtobiografsko delo Igorja Škamperleta SNEG NA ZLATI VEJI, je njegov literarni prvenec, ki je nastal, ko se je avtor umaknil iz vrhunskega alpinizma in se posvetil filozofiji in literaturi. Dopolnjena druga izdaja dela je opremljena z dragocenim slikovnim gradivom, avtor ji je dodal še izčrpno spremno besedo in nastopajoče poimenoval s pravimi imeni.
Knjiga je pred kratkim doživela predstavitev v Tržaškem knjižnem središču. Na pobudo knjigarne Libris, Obalnega planinskega društva Koper in založbe Sidarta jo bodo predstavili v ponedeljek, 23. aprila 2018, ob 19. uri v antikvariatu knjigarne Libris v Kopru. Z avtorjem se bo pogovarjala Ines Božič Skok.

powered by