Planinski svet, 26. aprila 2018

Datum publikacije 27/04/2018

>p>Prijateljstvo brez meje 2018
Sončno in vroče jutro je napovedovalo pravi poletni dan že na Črnih njivah, kjer so svoje številne planinske prijatelje pričakali gostitelji PD Snežnik, na že 13. srečanju imenovanem Prijateljstvo brez meje. Skoraj 100 se jih je zbralo. Po veselem snidenju se jih je več kot polovica odpravila na pohod na bližnji Kozlek (997 m), priljubljen vrh na Ilirsko Bistrico, kjer je prijazna koča, ki so jo zgradili prizadevni planinci PS Podgorje.
Sneg je komajda odnesla nekajdnevna toplota, zato so lahko občudovali le prvo pomladno cvetje: med še vedno rjavo travo bele cvetke gozdnih veternic, pa plave hrušice in celo nekaj kosmatincev jih je pozdravilo izpod trave, kjer so blestele tudi gruče petoprstnikovih rumenih cvetov ter sem ter tja celo kluzijev svišč. Tudi pogledi na Brkine in Čičarijo z najvišjim vrhom Učke jih niso razočarali, pa seveda morje z otoki. Vse to in še več so lahko občudovali izpred koče, kjer so jim gostoljubno postregli s čajem.
Manjša skupina je šla na vrh očaka Snežnika (1796 m), ki je še kar odet v sneg, to je bil že prvi zimsko-poletni podvig.
Na koncu so se vsi dobili na druženju in dobrem kosilu na Sviščakih. Klepeta kar ni hotelo biti konec... Lahko pa so tudi prisluhnili novicam iz Planinske zveze Slovenije, saj so se nekateri prejšnji dan udeležili skupščine PZS, kjer je bilo med drugim izvoljeno novo vodstvo. Vsi pa so bili povabljeni na Dan slovenskih planincev, ki bo tokrat na Rogli, v soboto, 16. junija. ML

Srečanje s pobratenim društvom LPP
V pomladnem času (v aprilu, maju, juniju), ko so zimski vzponi že za nami v visokogorje pa se raje še ne vzpenjamo, se pogosto srečujemo s prijateljskimi društvi. Skupno spoznavamo posebnosti manj poznanih krajev, zanimive kotičke, ki jih poznajo le domačini, ob druženju se porajajo sveže ideje, nastajajo novi načrti, se krepijo prijateljske vezi in se tkejo nove.
Po prijetnem srečanju pod Snežnikom SPDT-jevci že načrtujejo srečanje s pobratenim društvom LPP iz Ljubljane. Tržačane veže globoka prijateljska vez z ljubljanskim društvom. Ob pobratenju leta 1980 se je začelo tesno in plodno sodelovanje med društvoma z izmenjavo obiskov in srečanj.
Letošnje srečanje, ki bo v nedeljo, 13. maja 2018, bo v organizaciji prijateljev iz Ljubljane. Gostitelji so nam tokrat pripravili izredno zanimiv program, čigar osrednja točka je obisk KSEVTa - Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij v Vitanju. Na razstavi je prikazano tudi delo dveh znamenitih, za razvoj vesoljske tehnologije zaslužnih Slovencev. Hermana Potočnika Noordunga, ki je že leta 1928 opisal načrt za preboj v vesolje in ureditev stalne vesoljske postaje in vesoljskega inženirja in znanstvenika Dr. Antona Mavretiča, ki že 40 let aktivno sodeluje pri razvoju vesoljskih instrumentov. Planinski del srečanja predvideva vzpon na Smrečno peč. Med potjo, točneje pri Novi Cerkvi, pa si bomo ogledali tudi Soržev mlin. Srečanje se bo zaključilo s prijateljskim druženjem. Izlet ni naporen, primeren je za vse. V Vitanje se bomo peljali z avtobusom, odhod iz Trsta, Oberdankov trg, ob 6.30, oziroma ob 6.45 iz Opčin izpred bivše Ljubljanske banke. Vpisovanje do vključno srede, 9. maja, oziroma do zasedbe razpoložljivih nest. Za vpis pokličite na tel. št. 3477937748 (odgovarja Mirna).

Izlet v Benečijo
Tržaški planinci, trdno prepričani, da nam bo vreme letos naklonjeno, že načrtujemo majski izlet v Benečijo, kamor se bomo podali v nedeljo, 6. maja 2018. Tura, ki smo si jo zamislili, je zelo razgledna. Speljana je po grebenu gričevnatega sveta, ki ga omejujeta dolini rek Aborna (Alberone) in Kozica (Cosizza). Reki, obogateni z vodo številnih pritokov, se spajata pri Ažli (Azzida); nekoliko niže, pri mostu S. Quirino pa se njune vode izlivajo v Nadižo.
Planinska tura se začenja v zaselku Hlaste (Clastra) nedaleč od Škrutovega. Po grebenski planinski poti se bodo pohodniki podali do cerkvice sv. Lucije (582 m) in se povzpeli na vrh sv. Egidija (632 m). Med potjo jih bo spremljal pogled na mogočno goro Matajur. Povzpeli se bodo še na 987 m visoki sv. Martin, kjer stoji istoimenska cerkvica. Z vrha se odpira enkraten razgled na celoten alpski lok, v ospredju pa se bočita Matajur in Krn. Zaradi strateške lege je bila gora prizorišče bojev že leta 1848, ko so se prebivalci dolin uprli avstrijski nadvladi. V drugi svetovni vojni pa je pripadala drugi obrambni liniji. Pohod se bo zaključil v vasici Topolovo, ki se v mesecu juliju spremeni v Postajo Topolovo, v naselje umetnikov. Pot je dolga 14 km, predvideno je 5 ur hoje.
Na pohod se bomo podali z osebnimi avtomobili, na razpolago bo tudi društveni kombi. Odhod ob 6.30 iz Bazovice, pri Kalu oziroma ob 6.50 s trga v Sesljanu. Nujna je pohodniška oprema, hrana iz nahrbtnika. Za prijavo pokličite na tel. št. 3477937748 (odgovarja Mirna).

Skupina "Drugače mladi"
Izlet skupine "Drugače mladi", ki deluje v sklopu tržaškega planinskega društva, napovedan za soboto, 28. aprila, je bil iz tehničnih razlogov preložen na kasnejši datum. Nov termin bodo določili na naslednjem sestanku, ki bo kot običajno, prvi petek v mesecu, in sicer 4. maja, ob 10. uri v društveni postojanki v Boljuncu.

5 promil davka
Slovensko planinsko društvo Trst se zahvaljuje vsem, ki so ob izpolnjevanju davčnih prijav že v prejšnjih letih namenili društvu pet promil davka in se priporoča, da bi to storili tudi ob letošnji prijavi. Dovolj je v poseben obrazec vpisati davčno številko društva (80022480323) in namero potrditi s podpisom.

powered by