Planinski svet, 10. maja 2018

Datum publikacije 15/05/2018

Mladinci na Volniku
V nedeljo, 6. maja, smo se člani Mladinskega odseka Slovenskega planinskega društva Trst odpravili na izlet na Volnik. Izleta se je udeležilo 17 otrok s starši. Sprehodili smo se po gozdni poti iz Repna na Volnik. Med potjo smo opazovali naravo, se učili novih pesmic in se spodbujali. Na vrhu smo pojedli zasluženo kosilo in otroci so izpolnili planinske knjižice. Po krožni poti smo se v zgodnjih popoldanskih urah vrnili na zbirno mesto, kjer smo voditelji pripravili še nekaj animacije za otroke. Kljub utrujenosti so bili otroci in starši zadovoljni z izletom. (jk)

Izlet v Benečijo
Bilo je prav poletno vroče, ko se je preteklo nedeljo skupina tržaških planincev z dvema kombijema in vrsto osebnih avtomobilov vozila proti Čedadu, prečkala most čez reko Aborno (Alberone), se peljala mimo zaselka Čemur do parkirišča ob prikupni cerkvici v zaselku Hlaster. Tu se namreč začenja pot, ki poteka po pobočju gore sv. Martin do zaselka Topolovo. Sprva se pot strmo vzpenja med hišami in pomladno cvetočimi košenicami, prav kmalu pa preide v gozd. Hoja po gozdnatem pobočju, poraslem z mogočnimi, stoletnimi kostanji je bila res pravi užitek. Stezo je krasilo še pomladno cvetje: bele vetrnice, cvetoče jagode, zlatice, navadni kopitnik, kukavice više pa tudi šmarnice in pogačice. Po dveh urah lagodne hoje so se pohodniki odpočili pri cerkvici sv. Lucije (582 m) nato pa so nadaljevali pot proti koči, ki so jo člani CAI Val Natisone postavili nad prelazom San. Martino. Med potjo so se ustavili še pri posebnem naravnem spomeniku, orjaškem, večstoletnem kostanju, ki je preživel že nešteto ujm in viharjev, uprl pa se je tudi drastičnim poskusom človeka, ki ga je hotel v vojnem času, ko je bilo preživetje pomembnejše od varstva narave, podreti za uporabo lesa. Postanek pri koči, kjer so pohodnike pričakali in pogostili člani domačega planinskega društva, je bil še posebno prijeten. Tura se je nadaljevala z vzponom do cerkvice pod vrhom Sv. Martina. Na vrhu 987 m visoke gore se jim je odprl čudovit razgled na lok zasneženih Julijcev in na mogočni Matajur v ospredju. Vrh, čeprav skromen tako po višini kot po razsežnosti, ima strateško lego. Tu so se bili hudi boji že leta 1848, ko so se prebivalci dolin uprli avstrijski nadvladi. V drugi svetovni vojni pa je pripadal drugi obrambni liniji. Ko so se pohodniki naužili razgleda, so se po strmi gozdni poti spustili do slikovite gorske vasice Topolovo. Po 5 urni hoji je bila osvežitev pri tamkajšnjem vaškem vodnjaku res blagodejna in osvežujoča. Na parkirišču pod vasico pa so jih že čakali nekateri zjutraj pripeljani avtomobili. Navdušeni nad opravljeno turo so se pohodniki podali proti domu. Bernardu in Vidi gre zahvala za nepozabno doživetje.

Srečanje s pobratenim društvom LPP
Veliko je bilo pričakovanja za tradicionalno srečanje s pobratenim društvom LPP iz Ljubljane, ki je bilo napovedano za nedeljo, 13. maja, iz tehničnih razlogov pa smo bili prisiljeni srečanje preložiti na jesen. Novi datum srečanja bomo posredovali naknadno.

Kamniti lovec
Za nedeljo, 20. 5. 2018, našrtuje Slovensko planinsko društvo Trst pohod na na Sv. Višarje in na Kamnitega loveca. Na ta dan je imelo sicer društvo v planu drugi cilj in sicer vzpon na Kobariški stol, a je bil ta zaradi zgodnje vročine preložen na jesen.
Z osebnimi avtomobili, na razpolago bo tudi društveni kombi, se bomo peljali v Kanalsko dolino do Žabnic (760 m), parkirali bomo v bližini spodnje žičniške postaje. Kdor bo želel se bo lahko povzpel na Višarije z žičnico, ostali pa bomo krenili po romarski poti do razpotja pod Višarjami, kjer bomo nadaljevali levo na Kamniti lovec. Najprej bomo hodili skozi gozd nato po melišču pod Beraškim križem in naprej po grapi. Pot, ki je je dobro zavarovana, nas bo pripeljala na vrh 2071 m visokega Kamnitega lovca. Sestopili bomo po isti poti.
Na vrhu bomo občudovali razglede na Mangart, Jalovec, Viš, Montaž, Dobrač, Karnijske Alpe, Visoke Ture in Ziljsko dolino. Pot ni nevarna je pa zahtevna ker je treba premagati 1400 m višinske razlike (možnost je tudi vzpon in/ali sestop z žičnico, pri čemer se prihrani skoraj 1000 m).
Nujna je planinska oprema, pohodniške palice in čelada.
Odhod iz Bazovice, pri Kalu ob 6.uri. Vpisuje Mauro 345 242 0325.

powered by