Planinski svet, 17. maja 2018

Datum publikacije 17/05/2018

p>"Drugače mladi" na Pivškem
Tokrat smo se »drugače mladi« na povabilo Branke Kranjec zbrali v soboto, 12. maja, in se podali na sprehod med gozdove, ki poganjajo mlade veje po katastrofalnem žledu izpred nekaj let. Tla pa so prekrita s praprotjo, raznovrstnim gozdnim rastjem, predvsem pa z užitnim čemažem in dišečimi šmarnicami. Zaradi njih smo prišli, da jih občudujemo in povohamo. Z osebnimi avtomobili se nas je petnajsterica peljala do Rakulika, kjer je doma naša gostiteljica, ki je šla z nami hodit. Hoja je bila lahka, po urejeni gozdni poti, med neštetimi odtenki zelene barve, med travniškim cvetjem, v vsem svojem razkošju. Šmarnice so rasle kar ob cesti, ne v globači, kamor jih je hodil nabirat Prežihov Voranc za svojo mamo. Po približno treh urah hoje in prijetnega pomenkovanja smo prispeli do domačije Branke in Paola, kjer nas je čakala prava gostija. Jota, meso na žaru, ki ga je odlično pripravila Nada. Domačinka Sonja je prinesla cel pladenj slaščic. Seveda ni manjkalo žlahtne kapljice, za katero je poskrbel Ivan. Vino nagrajeno na razstavi v Barkovljah! Branka pa je postavila na mizo še nekaj steklenic domačega žganja obogatenega z zdravilnimi rastlinami ... za prebavo. Kot se spodobi v družbi mladih, čeprav drugače, smo lepo zapeli in se imeli prav prijetno, tako da je prehitro prišel čas odhoda. Hvala vsem, Branki, možu Paolu, Nadi, Sonji, Ivanu, Radošu, ki nas je vodil na pohodu, da ne bi zašli in se srečali z medvedom, čigar šapo smo videli odtisnjeno v svežem cestnem blatu. Pridružite se nam, tudi če niste še »drugače mladi«. Ne bo vam žal! (km)

Mladinci na Matajur
Mladinski odsek SPDT, ki pripravlja izlete za otroke in mlade družine, je organiziral v pomladnih mesecih dva krajša izleta po tržaški okolici. Prvič so se sprehodili med Trebčami in Gropado. Med potjo so spoznavali okolje, se zabavali in igrali, naslednjič so se povzpeli na Volnik. Za nedeljo, 27. maja 2018, pa Mladinski odsek načrtuje celodnevni izlet na Mtajur. Izletniki se bodo zbrali na Opčinah, na parkirišču ob krožišču v smeri Bani. Odhod ob 7.00 uri. Vabljeni vsi prijatelji doživetij v naravi.
Za prijave in dodatne informacije so na razpolago sledeči kontakti: (+39) 3282196127 Neža, (+39) 3317045458 Julija, mladinski@spdt.org.

Kamniti lovec
Za nedeljo, 20. 5. 2018, našrtuje Slovensko planinsko društvo Trst pohod na na Sv. Višarje in na 2071 m visokega Kamnitega loveca, najvišjo vzpetino v skalnatem vencu Višarskih glav. Vrh je, zaradi posebne geografske lege, prav posebno razgledišče. Osrednja Viševa skupina in Montaževa ostenja so kot na dlani, zanimivi so pogledi na Julijce in na številne druge gorske verige. Pot ni nevarna je pa zahtevna, ker je treba premagati 1400 m višinske razlike (možnost je tudi vzpon in/ali sestop z žičnico, pri čemer se prihrani skoraj 1000 m).
Zbrali se bomo v Bazovici, pri Kalu ob 6.uri in se z osebnimi avtomobili, na razpolago bo tudi društveni kombi, odpeljali v Kanalsko dolino. Nujna je planinska oprema, pohodniške palice in čelada. Vpisuje Mauro 345 242 0325.

powered by