Planinski svet, 6. septembra 2018

Datum publikacije 07/09/2018

Spominski pohod bazoviških junakov
Amatersko športno društvo SLOGA v sodelovanju s SPDT in SK Devin vabi v nedeljo, 9. septembra 2018, na 38. tradicionalni Spominski pohod bazoviških junakov. Zbirališče ob 9.30 pri Kalu v Bazovici. Kot običajno ob 10. se začne odhod proti Jezeru ter ob robu doline Glinščice do vasi Draga, nato se vzpne preko Peska in Gročane do koče na Jermancu.
V primeru slabega vremena bodo organizatorji iz varnostnih razlogov primerno spremenili in prilagodili traso pohoda. Slednji se bo vsekakor zaključil na kraju ustrelitve bazoviških junakov ob začetku osrednje proslave. Vabljene tudi družine z otroki. Najmlajše bodo vodili mladinski vodniki SPDT.

50-letnica
Na Bleščeči planini nad Arhovo pečjo na avstrijskem Koroškem so pred natančno 50. leti postavili kočo, prijetno slovensko planinsko postojanko, ki je last Slovenskega planinskega društva Celovec. Visoki jubilej priljubljene koče bo društvo počastilo v soboto, 15. septembra 2018, s krajšo slovesnostjo. Planinci in ljubitelji gora se bodo zbrali ob 10. pred kočo, kjer jih bo najprej nagovoril predsednik SPD Celovec Stefan Rigelnik, sledili bodo pozdravi častnih gostov in krajši kulturni program.

Srečanje s pobratenim društvom LPP
Srečanje s pobratenim društvom LPP iz Ljubljane je SPD Trst sicer načrtovalo že v mesecu maju, iz tehničnih razlogov pa smo bili prisiljeni srečanje preložiti na jesen. Udejanjili ga bomo v nedeljo, 23. septembra 2018. Gostitelji so nam tokrat pripravili izredno zanimiv program. Spoznavali bomo Vitanje in njegovo okolico, se sprehodili do razgledišča, srž obiska pa je ogled Noordung Centra, ki se je prej imenoval KSEVT (Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij). Center je posvečen Hermanu Potočniku Noordungu, utemeljitelju vesoljske znanosti, ki je v svoji knjigi Problem vožnje po vesolju (1929) natančno opisal, kako izstreliti satelit v zemeljsko orbito in kako v njem bivati. Knjiga je bila sicer napisana v nemščini, po drugo svetovni vojni pa je bila prevedena najprej v ruščino nato v angleščino. Na poti proti Vtanju se bomo pohodniki ustavili tudi pri domačiji Soržev mlin, ki se nahaja ob reki Hudinji v mali vasici Polže pri Novi Cerkvi. Na kmetiji je 7 objektov, od tega so štirje razglašeni za kulturni spomenik: mlin, žaga, kozolec in mlinarjeva hiša. Srečanje se bo zaključilo s prijateljskim druženjem. Izlet ni naporen, primeren je za vse. Potrebna vremenu primerna obleka, lahka planinska obutev in pohodniške palice.
V Vitanje se bomo peljali z avtobusom, odhod iz Trsta, Oberdankov trg, ob 6.30, oziroma ob 6.45 iz Opčin izpred bivše Ljubljanske banke. Vpisovanje do vključno srede, 19. septembra, oziroma do zasedbe razpoložljivih nest. Za vpis pokličite na tel. št. 040 413025 (odgovarja Marinka).

powered by