Planinski svet, 23. avgusta 2018

Datum publikacije 23/08/2018

Planinska tura na Rombon
V nedeljo, 19.avgusta 2018, se je devetčlanska ekipa SPDT- ejevcev podala na 2208 m visok Rombon, ki kraljuje severno od Bovca. Čeprav gora ni pretirano visoka, je višinska razlika iz Bovca kar precejšnja. Da bi skrajšali vzpon, smo se z žičnico povzpeli do postaje D na Kaninu in tu začeli našo turo. Podali smo se na pot, ki vodi proti Presteljniku in naprej do sedla Prevala, od tod pa smo nadaljevali proti Rombonu.
Sledili smo poti, ki nas je peljala proti vzhodu, zavila je levo in nadaljevala ob številnih breznih, ki so značilna za Kaninsko pogorje. Do vrha smo hodili po zelo slabo markirani poti s spusti in vzponi, in čeprav je višinska razlika med začetno točko našega vzpona in ciljem samo nekaj metrov, smo v resnici premagali 550 m višinske razlike. Po petih urah smo končno prispeli na vrh, a ta nas je poplačal za ves trud. Odprl se nam je enkraten razgled na okoliške vrhove od Viša in Montaža , Mangarta in Jalovca.
Na vrhu smo na hitro pomalcali saj v smeri proti Krnu smo opazili, da se pripravlja nevihta in kmalu za tem je začelo rositi. Izbrali smo pot, ki pelje mimo Čuklje in planine Goričice do Bovca (nekateri pa so šli raje do Kluž). Pod vrhom smo si ogledali še strelske jarke, ki so jih zgradili avstrijski vojaki med prvo svetovno vojno. Na vrhu Čukle, kjer so se Italijani dolgo bojevali in skušali osvojiti vrh Rombona, pa stoji spomenik padlim.
A vreme se je močno poslabšalo, morali smo pohiteti. Po 1750 metrskem spustu smo prišli v dolino, ko se je že skoraj stemnilo.

Planinarjenje po Fužinskih planinah
Lanskoletna izkušnja tridnevnega potepanja po Fužinskih planinah je skupino tržaških planincev, ki se združujejo v skupini Drugače mladi, tako navdušila, da z velikim pričakovanjem načrtujejo letošnje planinarjenje po poteh sredi Triglavskega narodnega parka.
V čudoviti svet Julijcev se bodo pohodniki podali v ponedeljek, 3. septembra 2018 in do srede, 5. uživali na bolj ali manj zahtevnih poteh tega čudovitega gorskega sveta. Odpotovali bodo z vlakom iz Sežane (točno uro odhoda bomo javili naknadno). Na postaji v Bohinjski Bistrici jih bo čakal društveni kombi, s katerim se bodo peljali do Planine Blato. Od tod se bodo peš podali do koče na Planini pri Jezeru (1453 m), ki je last pobratenega Planinskega društva LPP iz Ljubljane. Predvidena je slaba ura hoje. V popoldanskih urah se bodo sprehodili še do Dednega polja (1560 m). Naslednjega dne je predvidena daljša tura in sicer v Dolino Triglavskih jezer. V sredo zjutraj pa se bodo udeleženci povzpeli še na Pršivec (1761m), z vrha katerega je prekrasen razgled na Bohinjsko jezero, na spodnje Bohinjske gore in seveda na Triglav z vso okolico. Kosilu v koči na Planini pri Jezeru bo sledil spust na Planino Blato, prevoz v Bohinjsko Bistrico in povratek z vlakom v Sežano. Užitke, ki jih nudi hoja po tem koščku čudovite gorske narave, bo obogatilo prijateljsko druženje v koči na Planini pri Jezeru. Udeležencem priporočamo pohodniške palice, visoke planinske čevlje in primerna oblačila, upoštevati je treba, da znajo nastopiti v tem letnem času tudi ohladitve. Glede na vremenske razmere ali na željo udeležencev bomo lahko program tudi spremenili. Zaradi organizacije in rezervacije prevoza je nujna prijava najkasneje do četrtka, 30. avgusta. Za vpis in informacije pokličite na tel. 3384913458 (Franc) ali na št. 040 413025 (Marinka).

powered by