Planinski svet, 9. avgusta 2018

Datum publikacije 09/08/2018

Dvodnevni pohod na Viš
Tudi letošnje poletje je SPD Trst izvedlo dvodnevno planinsko turo. Tokrat smo izbrali 2666 m visok vrh Viša, na katerega smo se povzpeli po zelo zanimivi poti Stoletnice.
Turo smo začeli na manjšem parkirišču pri izteku doline Belega potoka, približno 2 km od Rabeljskega jezera proti prelazu Nevejskega sedla. Po uri prijetne hoje v senci gozda ob potoku Riobianco smo prispeli do neoskrbovane koče Brunner, potem se je pot začela strmo vzpenjati po skalnatem terenu in ruševju. Kmalu smo bili pod vznožju Visoke bele špice ob bivakih Gorizia, kjer nas je pozdravila družinica kozorogov.
Čakal nas je strm vzpon po zagruščeni grapi do Škrbine Visoke Bele špice, kjer se začne Pot stoletnice. Plezali smo po zavarovani poti malo gor, malo dol, še malo po grebenski poti in nazadnje še spust v rov, kjer so tudi ovinki ter spusti po lestvi, na drugi strani rova smo se znašli na Krniški škrbinici. Sledil je spust do koče Corsi, kjer smo se okrepčali in prespali.
Naslednji dan nas je čakal glavni del tega pohoda in sicer osvojitev mogočnega Viša. Oskrbnik nam je svetoval skoraj novo pot in brez težav smo v par urah že občudovali krasen razgled iz vrha. Po obveznem slikanju in kratkemu počitku smo sestopili po normalni poti do koče in po poti Saškega kralja do našega kombija.

Pohod na Triglav
Vsak Slovenec mora enkrat na Triglav, pravi rek. Slovensko planinsko društvo Trst zato vabi člane, ki jih mika, da bi osvojili očaka, pa tudi tiste, ki bi radi ponovno preizkusili svojo kondicijo ob vzponu na Tirglav, da se pridružijo pobudi pobratenega PD LPP iz Ljubljane in se udeležijo 42. pohoda članov na Triglav. Tridnevni izlet, 17.-19. 8. 2018, z vzponom na vrh Triglav se bo začel na Rudnem polju. Pohodniki bodo nadaljevali pot do Vodnikove koče na Velem polju in naprej do doma Planika. Za udeležence, ki se nameravajo povzpeti na vrh čez Triglavsko škrbino, je obvezna čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet, za tiste, ki bodo izbrali vzpon preko Malega Triglava, zadostuje oprema za visokogorje. Pohodniki, ki jim vrh Triglava ni glavni izziv (skupina "mimo Triglava"), pa bodo potepanje po Fužinskih planinah začeli v Stari Fužini. V soboto proti večeru se bosta skupini združili na Planini pri Jezeru, kjer bo v nedeljo še krajša slovesnost, sledil bo povratek v dolino. Udeleženci 42. pohoda se bodo zbrali pred sedežem PD LPP, Celovška cesta 160, ob 5. uri in se z avtobusom odpeljali izhodiščne točke. Število mest je omejeno, prijave sprejemamo do 12. 8. Za informacije in prijavo pokličite na tel. št. 040 413025 (Marinka).

Vzpon na Rombon
V nedeljo, 19. 8. 2018 organizira Slovensko planinsko društvo Trst pohod na 2208 m visok Rombon. Gora je zanimiva tudi zato, ker je med prvo svetovno vojno doživela svojo "hudo uro". Na njej so bile najmogočnejše avstrijske utrdbe celotne soške fronte, skopanih je bilo največ umetnnih rovov v Sloveniji. Sicer pa je gora lepa in še posebno razgledna. Načrtovana tura ni zahtevna, je pa dolga. Z žičnico iz Bovca se bomo povzpeli do postaje D in peš nadaljevali do vrha. Po poti bomo premostili okrog 500 m višinske razlike. Sestopili pa bomo do Bovca (približno 1700 m spusta). Skupaj je od 9 do 10 ur hoje.
Pohodniki naj imajo s seboj dovolj tekočine, saj po poti ni koč. Priporočljiva je visokogorska oprema in svetilka.
Odhod iz Bazovice ob 6 uri. Vpisuje Mauro (tel. 345 2420325).

powered by