Planinski svet, 13. septembra 2018

Datum publikacije 13/09/2018

Planinarjenje po Fužinskih planinah
Ko je prejšnji ponedeljek zjutraj vlak pripeljal v Bohinjsko Bistrico, je kar pošteno lilo, vendar to ni motilo prijetnega razpoloženja tržaških planincev, skupine "drugače mladih", namenjenih na tridnevno planinarjenje po Fužinskih planinah. Po snidenju s prijatelji, člani pobratenega PD Lpp iz Ljubljane, ki so se jim pridružili na potepanju, so se s kombijema peljali na Planino Blato. Dež je počasi pojenjal in ko so prisopihali na Planino pri Jezeru je popolnoma ponehal. Po krajšem postanku v koči, so izkoristili ugodne vremenske razmere še za vzpon na Viševnik. Kljub črnogledim napovedim je bil tudi naslednji dan suh in prav prijeten za planinarjenje. Odločili so se za izlet na Triglavska jezera. Hoja po gozdu med Dednim poljem in Ovčarijo je bila pravi užitek, v nadaljevanju poti pa so se odpirali enkratni pogledi na bližnje vrhove. Med hojo po tem čudovitem koščku gorske narave smo pogrešali le bogato alpsko floro, ki je v tem času že ocvetela na pašnikih pa jo je živina popasla. Le ob robu pašnikov in med grmovjem se je bohotila belocvetna navadna preobjeda poleg nje pa še njeni modrocvetni sorodnici ozkolistna in turska preobjeda. Rastline iz tega rodu so namreč izredno strupene, zato se jim živina izogiba. Gorske poti in steze so tu pa tam krasile še svilničasti svišč, rman, plodovi skalne robide in kak zapozneli cvet kranjske lilije. Po postanku pri koči smo se vrnili po izredno slikoviti poti, ki vodi preko Štapc. Ko smo se navžili lepot gorske narave in si opomogli ob slastnem obedu, se je v koči ustvarilo toplo prijateljsko vzdušje in večeri so minevali med klepetom, smehom in petjem, ob zvokih Ivotove harmonike pa smo tudi zavrteli.
Ob povratku v dolino smo se v sredo ustavili še v dolini Voje, si privoščili kosilo v tamkajšnji planinski koči in se peš podali ob koritih Mostnice do Stare Fužine. Med potjo, predvsem iz Hudičevega mosta, smo občudovali globoka, do vrtoglava ozka korita, ki jih je Mostnica izdolbla v apnenčasto podlago. A že je bilo treba stopiti na vlak in se posloviti od ljubljanskih prijateljev z obljubo, da se kmalu spet srečamo. Za enkratno doživetje gre zahvala predvsem vodičema Tomotu in Francu.

Vzpon na Montaž
Montaž, s pristno slovenskim imenom Špik nad Policami, je najvišji vrh Zahodnih Julijskih Alp in za Triglavom drugi najvišji vrh celotnih Julijcev. Visok je 2754 m. Njegova velikanska gmota obvladuje tri globoke doline: Zajzero, Dunjo in Reklanico. Vsaka izmed treh dolin mu daje svojstven pečat.
Vzpon na Montaž, na goro, ki spada že od nekdaj med najbolj zaželene cilje ljubiteljev Julijskih Alp, organizira v soboto, 15.9.2018, tudi Slovensko planinsko društvo Trst. Z društvenim kombijem se bodo udeleženci peljali mimo Nevejskega prevala – na Žlebeh do planine Pecol, kjer bodo štartali.Vzpon je predviden po najlažji možni poti in sicer mimo koče Brazzà in naprej po Pipanovi lestvi do vrha. Pot je zelo zahtevna, ni za vrtoglave. Hoje je okoli 6 ur in premagati bo treba 1250 m višine.
Poleg opreme za visokogorje sta obvezna še samovarovalni komplet in čelada.
Odhod iz Bazovice ob 6. uri pri Vagi. Vpisuje Mauro (tel. 345 2420325).

powered by