Planinski svet, 27. septembra 2018

Datum publikacije 27/09/2018

Srečanje s pobratenim društvom LPP
Navdušeni in prisrčni pozdravi so se razlegali po parkirnem prostoru ob bencinski postaji na Lukovici, ko sta se v nedeljo zjutraj srečala avtobusa tržaških in pobratenih planincev iz Ljubljane. Samo stisk roke in objem in že smo se odpeljali naprej, na ogled prve zanimivosti. Pot nas je vodila proti podolju Celjske kotline do vasice Polže pri Novi cerkevi. Tu smo si ogledali Soržev mlin, pravi biser kulturne dediščine. Gospodar Oton Samec nam je na zelo privlačen način prikazal nastanek in način življenja na kmetiji. Razkazal nam je še vedno delujoči stari mlin in žago Venecijanko ob reki Hudinji, pa še mlinarjevo hišo in kozolec, objekte, ki so bili razglašeni za kulturni spomenik. Z veliko mero spoštovanja do narave je gospodar Oton celoten objekt spremenil v ekološko kmetijo.
In že smo ob reki Hudinji nadaljevali pot v Vtanje. Tu se je skupina razdelila. Korajžni so se preko pašnikov in po prijetni gozdni poti povzpeli na razgledno točko Smreška peč nad Vitanjem. Iz razgledišča nad pečino se odpira čudovit pogled na kotlino, po kateri se razprostira mesto obdano od okoliških vrhov. Po povratku v Vitanje so si pohodniki ogledali Noordung Center. Druga skupina, ki si je že prej ogledala Center, pa se je podala na ogled mesta.
Center je posvečen Hermanu Potočniku Noordnungu, utemeljitelju vesoljske znanosti, ki je v svoji knjigi Problem vožnje po vesolju - raketni motor (1929), natančno opisal načrt za preboj v vesolje in ureditev stalne vesoljske postaje. Knjiga, ki je bila napisana v nemščini, prevedena v ruščino in angleščino, je veljala za eno temeljnih del prve generacije raziskovalcev vesolja. Med drugo svetovno vojno so na njegovih dognanjih temeljili poskusi nemške raketne tehnike, kasneje pa tudi ruski in ameriški vesoljski program. Z izdajo knjige je postal Potočnik eden izmed najpomembnejših svetovnih utemeljiteljev potovanja in bivanja v vesolju. Še drug znameniti Slovenec ima svoje mesto v Centru, in sicer dr. Anton Mavretič, znan kot vesoljski inženir in znanstvenik, ki že 40 let aktivno sodeluje pri razvoju vesoljskih inštrumentov. Sodeloval je tudi pri razvoju inštrumenta za merjenje solarne plazme, projekt Voyager. Ogledu izredno zanimivega Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij, posvečenega dvema znamenitima Slovencema, je sledilo kosilo. Ko so se planinci okrepčali s tradicionalnim pohorskim loncem, se je razvilo pravo prijateljsko vzdušje tudi ob Igorjevi harmoniki. Za izredno kulturno obogatitev in prijateljsko druženje gre posebna zahvala Tomotu, predsedniku PD LPP.

Stol
Prejšnji vikend je SpdTrst načrtovalo dvodnevni vzpon na Rjavino. Težko pričakovan pohod je skazilo vreme, saj je v soboto že zasnežilo vrhove okrog Kredarice. Tako je prišlo do spremembe plana, tako se je v nedeljo šest Spdt-ejevcev podalo na 2236 m visok Stol, najvišji vrh Karavank.
Zgodaj zjutraj so štartali iz Bazovice in se kmalu pripeljali do izhodišča, do Valvazorjevega doma pod Stolom. Vreme je nagajalo, sivi oblaki so jih spremljali po Žirovniški poti do vrha. Niti na vrhu jim ni prizaneslo, lepih razgledov na Julijske Alpe, Zahodne Karavanke in Visoke Ture niso bili deležni.
Okrepčali so se v prenatrpani Prešernovi koči takoj pod vrhom. Sestopili pa so čez Potoški stol in Vajneževo sedlo. Pot je daljša a bolj položna. Ko so sestopali se jim je za kratek čas pokazalo sonce. Po sedmih urah hoje so prispeli na izhodišče, utrujeni a zadovoljni za prehojeno pot. Upali so se okrepčati v Valvazorjevem domu, letos vnovič proglašeni za najboljšo planinsko kočo, a kaj ko v koči deluje kuhinja le do 17 ure! Razočarani so se vkrcali v kombi in se odpeljali proti domu.

Krničica
V soboto, 6.10. načrtuje SpdTrst vzpon na Krničico (2142 m). Vrh je najvišja točka dolgega severozahodnega grebena Krna, ki s svojo razpotegnjeno obliko prispeva k veličastni podobi tega lepotca nad Kobaridom. Čeprav na vrh ne pelje nobena označena pot, je prva svetovna vojna pustila precej dobro ohranjenih poti, ki nam omogočajo razmeroma nezahteven vzpon. Povzpeli se bomo po neverjetni drzno izpeljani mulatieri naravnost proti Srednjemu vrhu. Izhodišče iz planine Zapleč in Zaprikraj. Čas hoje 6 do 7 ur, tura ni pretirano zahtevna, premostili bomo 940 m višinske razlike. Odhod ob 6. uri iz Bazovice. Na razpolago je društveni kombi. Za informacije in vpis odgovarja Mauro na tel. 345 2420325.

Drugače mladi
Po poletnem premoru bo tudi skupina Drugače mladi, ki deluje v sklopu SPDT, obnovila svojo dejavnost. Sklenili so, da se bodo od slej srečevali vsak prvi četrtek v mesecu. Na prvem srečanju, ki bo v četrtek, 4. oktobra, bodo načrtovali jesenske in zimske izlete in dogodke. Kot običajno se bodo dobili v društveni postojanki v Boljuncu ob 10. uri.

Krožna pot vojaške zgodovine
Slovensko planinsko društvo Trst v sodelovanju z Zvezo slovenskih športnih društev v Italiji se namerava udeležiti jesenskega pohoda po Krožni poti vojaške zgodovine, ki ga organizira Park vojaške zgodovine v nedeljo, 14. oktobra 2018. Pot je začrtana tako, da povezuje Park vojaške zgodovine in nekdanji vojaški poligon na Koti 110 z italijansko podzemno utrdbo na Primožu. Sledi spusti v dolino Dule, vzpon na Šilentabor, spust do turistične vasi Narin in povratek v Park vojaške zgodovine.
Pohod ni naporen, predvidene so približno 4 ure hoje. Nujna planinska obutev in pohodniške palice. Za ogled notranjosti podzemne utrdbe na Primožu je potrebna naglavna svetilka. Ob nakupu vstopnice za ogled Muzeja, bodo imeli pohodniki popust. Odhod ob 8.30 iz Bazovice, pri Kalu. Iz organizacijskih razlogov je nujna prijava, do ponedeljka, 8. oktobra, pokličite na št. 040 413025.
V primeru slabega vremena izlet odpade.

powered by