Planinski svet, 20. septembra 2018

Datum publikacije 20/09/2018

Špik nad Policami/Montaž (2754 m)
Sobota, 15. september: cilj 9 tržaških planincev je bil drugi najvišji vrh v Julijcih, mogočni Špik nad Policami oz. Montaž, Kugyjeva gora. Nekoliko negotovosti je povzročala nejasna vremenska napoved, vendar dežja ni bilo, vreme kot naročeno. Neprijetno presenečenje pa je planince čakalo zaradi zapore ceste za Nevejski preval. Treba je bilo naokoli, skozi Trbiž in Rabelj, kar je zamaknilo začetek hoje za celo uro. Izbran je bil namreč najlažji pristop, z južne strani, s prostrane planote planine Pecol. Od tod je veličastna gora videti pohlevnejša, cilj bližji – a je le optična prevara! Steza se je res zložno vzpenjala po travnatih pobočjih, kjer kraljujejo svizci, nato do prevala po melišču, med tropi radovednih kozorogov, vse do vstopa v skale. A pot je bila dolga dve uri. Sledil je strm vzpon po zagruščenih policah do slavne 60-metrske Pipanove lestve. Prav je prišla plezalna oprema, še posebno čelada, kajti z lestve se je usula toča drobnih in tudi manj drobnih kamnov. Sestopala je pač skupina nepozornih planincev. Na vrhu lestve se je strmina kmalu unesla in po razglednem vzhodnem grebenu so spdtjevci kmalu dosegli cilj, vrh s križem in zvonom. Ob pogledu na bližnje vrhove so uživali le kratek čas, saj je razgled zakrila megla. Še okrepčilo za sestop in gasilska slika pa spet proti izhodišču. Na srečo je veter odpihnil meglice in planincem se je odstrl sosednji Kanin in drugi dvatisočaki.
V planšariji Pecol so si izletniki "privezali dušo" in soglašali s Kugyjem, da je Montaž res kraljevska gora.

Rjavina
Zgodnja jesen nam je letos podarila čudovite sončne dneve, ki jih gre izkoristiti do konca. Zato načrtuje Slovensko planinsko društvo Trst za prihodnji vikend kar dva izleta. Pohodniki, prijavilo se jih je za cel avtobus, se bodo podali v nedeljo, 23. septembra. v Vitanje na srečanje s pobratenim PD LPP iz Ljubljane.
Izkušeni planinci pa načrtujejo v soboto, 22. septembra, dvodnevno turo z vzponom na Rjavino, na najpomembnejši vrh med Triglavovimi sosedi. Rjavina (2.530 m) je lepa, mogočna gora, dviguje se med alpskima dolinama Kot in Krma. Vsi pristopi potekajo po strmih in izpostavljenih odsekih, zato je pohod primeren le za izkušene planince. Na vrh se bodo podali iz doline Kot, sestopili pa bodo do Staničeve koče, kjer bodo prespali. Naslednje jutro se bodo spustili v dolino Kot po zavarovani poti čez Vrbanove špice. Skupno se predvideva 12 - 13 ur hoje. Obvezni sta čelada in komplet za samovarovanje. Odhod iz Bazovice (na razpolago bo društveni kombi) ob 6. uri. Informacije daje Mauro (345 2420325).

Tečaj športnega plezana
Ljubitelji adrenalina in narave, pozor! Bliža se tradicionalni tečaj športnega plezanja v organizaciji Alpinističnega odseka SPDT. Namenjen je vsem, ki se s skalo niso še nikoli srečali in tistim, ki so vertikalo že izkusili, a si želijo svoje znanje dopolniti pod vodstvom izkušenih inštruktorjev. Teoretične in praktične lekcije, ki jih bomo inštruktorji podajali na društveni umetni steni v Bazovici, bomo dopolnjevali s plezanjem v bližnjih naravnih plezališčih ter z zanimivimi predavanji na teme varstva v gorah in navpičnega sveta. Prvo informativno srečanje bo v petek, 28. septembra, v prostorih umetne plezalne stene v Bazovici (Športni center Zarja) ob 20.00 uri. Toplo vabljeni, zabava zagotovljena.

powered by