Planinski svet, 4. oktobra 2018

Datum publikacije 04/10/2018

40. spominski pohod na Slavnik
Geografska lega nam najbližjega tisočaka, enkratni razgledi, ki se nam odpirajo med vzponom proti vrhu, pestra pomladanska flora ali žive jesenske barve, vse to daje turi na Slavnik poseben čar, kar v vsakem letnem času pohodnika še posebej nagradi. Obalno planinsko društvo Koper od svojega nastanka skrbi za ovrednotenje naravnih danosti tega izjemnega področja pa tudi za ohranjanje starih poti na goro, predvsem tistih po katerih so hodili kurirji in partizani, ko so prenašali pošto preko Slavnika v okoliške kraje in v Istro. Prav v spomin na kurirje in partizane ter na njihovo dragoceno delo je društvo pred štiridesetimi leti organiziralo prvi spominski pohod na Slavnik. V nedeljo, 7. oktobra 2018, pa bo že jubilejni, 40. Po pohodu, ob 11. uri bo pri Tumovi koči krajša slovesnost s kulturnim programom. Sledilo bo prijetno planinsko druženje.
Spominskega pohoda se bo udeležilo tudi Slovensko planinsko društvo Trst. Pohodniki se bodo zbrali ob 8. uri v Bazovici pri Kalu. Z osebnimi avtomobili se bodo peljali do Podgorja, od koder bodo začeli vzpon. SPDT vabi člane, da se pohoda udeležijo v čim večjem številu.

V kraljestvu zlatoroga
V Srednji dvorani Kosovelovega doma v Sežani bodo predvajali prihodnjo nedeljo, 14. oktobra, ob 20. uri v okviru projekta Evropski art kino dan, film V kraljestvu zlatoroga, z glasbeno spremljavo. Gre za prvi slovenski nemi črno-beli celovečerni film, posnet leta 1931. V filmu nastopa tudi sloviti alpinist Joža Čop, ki bi letos praznoval 125 letnico. Poleg njega nastopajo še Miha Potočnik, Franc Sodja in Herbert Drofenik. Glasba za prvi jugoslovanski film na planinsko tematiko je delo skladatelja in pianista Andreja Goričarja, izvajajo: Matej Haas, violina,Jakob Bobek, klarinet, Milan Hudnik, violončelo in Andrej Goričar, klavir. Glasbena spremljava filma je premiero doživela 16. junija v Mojstrani.

powered by