Planinski svet, 25. oktobra 2018

Datum publikacije 25/10/2018

Izlet v Gorenji Tarbij
Prejšnjo nedeljo, 21. oktobra, so se tržaški planinci z avtobusom podali na zgodnje jesenski izlet v Nadiške doline, točneje v Gorenji Tarbij v občini Srednje. Tja jih ni vabilo le razkošje jesenskih barv, v katere so se odeli gozdovi, v vasi so namreč imeli v nedeljo tudi "Burnjak", tradicionalni praznik kostanja; zato je bilo pričakovanje še večje.
Avtobus je izletnike pripeljal do vasice Police. Po lepi gozdni poti ob številnih koritih in izvirih so se nato povzpeli do Gornjega Tarbija. Tu so se nekateri izletniki odločili, da ostanejo kar v vasi, in se udeležijo številnih dejavnosti, ki jih je ob prazniku organizirala Pro loco Nediške doline. Glavnina pa se je povzpela na bližnjo goro, na 912 m visoki Hum. Pot se je strmo dvigala po čudovitem gozdu, med starimi, mogočnimi drevesi kostanja, ki kažejo znake okrepitve po hudi bolezni zadnjih let. Tudi starih hrastov je bilo veliko, saj so bila tla popolnoma prekrita z želodi, pa beli gaber, mogočne divje češnje so nas spremljale na poti. Vrh pohodnikov ni nagradil z razgledom, saj je popolnoma porasel z visokimi iglavci. Razgled so uživali nekoliko niže ob bivši karavli. Kmalu pa je zavel močan mrzel veter in postanka je bilo konec, sledil je spust v dolino.
V vasi so se sprehodili še med stojnicami, kjer so kmetje in obrtniki Nadiških, Terskih, Soških dolin in Rezije prodajali svoje kmetijske pridelke in obrtniške izdelke. Se okrepčali s tipičnimi domačimi jedmi, s pečenim kostanjem, domačim pecivom in uživali ob zvokih harmonik, ki so igrale po ulicah. Nekateri so se v cerkvi udeležili koncerta mešanega pevskega zbora Pod lipo, drugi pa so se zavrteli ob zvokih ansambla Zaka pa ne. Letošnjega Burnjaka se je udeležilo izredno veliko število obiskovalcev, povsod je vladalo veselo, domače, sproščeno vzdušje. Tudi znancev ni manjkalo, a srečanje s prijatelji, člani Planinske družine Benečija je bilo še posebno prijetno. Navdušeni nad doživetim, so se pohodniki vračali proti domu.

Polaganje venca v dolini Glinščice
Spdt-ejevci se bodo zbrali, v soboto, 27. oktobra 2018, ob 14.00 uri pred pokopališčem v Boljuncu, da bi se s hvaležnostjo spomnili na vse svoje bivše člane, ki so gojili ljubezen do gora, do domače zemlje, do svojega naroda, se za te ideale trudili in žrtvovali, predvsem pa na tiste, ki so za te ideale žrtvovali svoja mlada življenja.
Tržaški planinci bodo najprej obiskali boljunško pokopališče, kjer se bodo spomnili društvene dobrotnice, navdušene planinke Vekoslave Slavec. Nato se bodo podali v dolino Glinščice, točneje pod Jugove stene v dolini Suhe in položili venec pred obeležje, ki so ga pred oseminštiridesetimi leti tu postavili člani SPDT v spomin na tri padle, perspektivne alpiniste Justa in Dolfija Blažino ter Tezeja Šavrona.

powered by