Planinski svet, 20. Decembra 2018

Datum publikacije 20/12/2018

Pohod Te skupne stezice
V okviru projekta, ki so si ga zamislili predstavniki vasi Prebeneg, Dolina, Mačkolje, Osp, Kastelec in Socerb, da bi ovrednotili nekdaj uhojene steze, ki jih je meja prekinila in so jih bili zato ljudje prisiljeni opustiti, se bo v nedeljo, 23. decembra, odvijal pohod "Te skupne stezice". Zbirališče ob 9.00 uri pri cerkvi v Prebenegu. Udeleženci se bodo okrog 9.30 podali proti Kastelcu in se po krožni poti ob 13.00 uri vrnili v Prebenrg, v park Jože Rapotec. Sledila bo predstavitev širšega istoimenskega projekta, ki so si ga organizatorji zamislili in udejanili v želji, da bi prišlo do utrjevanja odnosov med tu živečim prebivalstvom, povezovanja v koriščenju naravnih lepot in odpravljanju zaprek, ki jih je meja v desetletjih postavila na ozemlju in v glavah ljudi. Sledila bo družabnost.

Medvedjak
Pred tridesetimi leti so se SPDT-ejevci, na pobudo takratnega odbornika Franca Armanija, prvič organizirano podali na novoletno planinsko turo, da bi si na osvojenem vrhu voščili, saj je za planinca tako voščilo najlepše in dobra popotnica za novo sezono. Za cilj so izbrali Medvedjak, ki se sicer s svojimi 472 metri nadmorske višine ne more kosati s prestižnimi vrhovi. A važno je doseči vrh, četudi je tura nezahtevna. Zaradi posebne geografske lege pa vrh vsakič poplača pohodnika z izrednim razgledom na celotno kraško planoto vse do vrhov Julijcev v daljavi, na drugi strani pa na morsko širjavo in razčlenjeno obalo.
Prijeten, nenaporen novoletni pohod je postal z leti zelo priljubljen in prava stalnica v delovanji SPDT-eja. Na novoletni dan smo se od tedaj tržaški planinci redno vzpenjali na Medvedjak in vrh osvajali ob vsakem vremenu: močili smo se in se stiskali pod dežniki, hodili smo v megli in v strupenem mrazu, gazili v snegu pa tudi uživali v prijetno toplem, sončnem vremenu. Vedno pa smo se vračali zadovoljni in s prijetnimi občutki.
Tako se bomo na vrh Medvedjaka povzpeli tudi v torek, 1. januarja 2019. Zbrali se bomo na Poklonu pri restavraciji Furlan na Repentabru, ob 14. uri in se napotili proti vrhu, kjer si bomo voščili in nazdravili novemu letu. Nujna pohodniška obutev in pohodniške palice. Prisrčno vabljeni.

powered by