Planinski svet, 3. januarja 2019

Datum publikacije 07/01/2019

Novoletni pohod na Medvedjak
V zgodnjih popoldanskih urah prvega dne v letu 2019 se je skupina tržaških planincev tudi letos zbrala na Poklonu, da bi se podala na tradicionalni novoletni pohod na Medvedjak. Letošnji je bil že trideseti po vrsti. Pobudnik dogodka in nekdanji odbornik SPDT, gospod Franc Armani, je zbrane planince najprej spomnil, kako se je pred leti sam pogosto podajal na omenjeni vrh, po katerem teče državna meja. Po padcu berlinskega zidu se mu je porodila zamisel o skupnem novoletnem popoldanskem pohodu na Medvedjak, da bi na novoletni dan v družbi prijateljev nazdravili na vrhu s čudovitim razgledom na morje in njegovo obalo na eni ter na kraški svet vse tja do Julijcev na drugi strani. Ideja je padla na plodna tla. Od takrat se pohodi vrstijo leto za letom; zdaj ob lepem sončnem vremenu, pa tudi ko je zavijala burja, v megli,v mrazu, ko dežuje in ko je treba gaziti v snegu. Prihod pohodnikov so v prvih letih sumničavo opazovali graničarji, pozneje so v časih tudi skupno nazdravili, danes k sreči na prisotnost meje opozarjajo samo še table.
Po prijateljskih pozdravih in pogovorom s pobudnikom pohoda, se je skupina kakih petdesetih pohodnikov napotila po prijetni gozdni poti in med sproščenim klepetom kmalu dosegla vrh. Vreme se je začelo kvariti, a pohodnikov to ni motilo. Iz nahrbtnikov so potegnili najrazličnejše dobrote in si ob pogrnjeni mizi nazdravili, si voščili in se kar dolgo zadržali v prijateljskem klepetu. Ko je začel pritiskati mraz pa so naglo sestopili. Ob slovesu so si še enkrat zaželeli, da bi se čim prej srečali na naslednjih izletih in pohodih ter na prihodnjem novoletnem pohodu.

Izlet po tržaški okolici
Ob smučanju in zahtevnih zimskih turah, se v zimskem času lahko odločimo tudi za lažje, a nič manj prijetne pohode po bližnji okolici. Slovensko planinsko društvo Trst organizira že vrsto let januarski sprehod namenjen odkrivanju posebnosti, naravnih in zgodovinskih zanimivosti predelov nekdanje mestne okolice, ki se danes žal že krepko spajajo z mestnim tkivom in jih zaradi spremenjenega načine življenja redkeje obiskujemo, da se že briše spomin na njihove posebnosti. Na izlet po tržaški okolici se bomo podali v nedeljo, 13. januarja 2019. Zbrali se bomo ob 9.00 uri na parkirišču ob openskem krožišču (smer Bane). Sprehodili se bomo po območju openskega kraškega roba, kjer so še vidni sledovi druge svetovne vojne, ter se nato spustili proti Lajnarjem in Piščancem. Predvidene so tri ure lagodne hoje.

powered by