Planinski svet, 24. januarja 2019

Datum publikacije 25/01/2019

»Drugače mladi« po Pliskini poti
Hladno in vetrovno sobotno jutro, 19. januarja, je verjetno marsikoga odvrnilo od načrtovanega izleta planinske skupine SPD Trst »drugače mladi«. Vsem tistim je lahko žal, da so ostali doma, saj je skupina neuklonljivih mladenk in mladeničev (12 se jih je zbralo na Bazovici) preživela čudovit dan na osrednjem Krasu, po Pliskini krožni učni pot in v vasi Pliskovica.
Najprej so se oglasili v Pliskovici, v hiši Čebelarstvo Petelin, kjer jih je vrli gospodar postregel z domačo medico, da jim burja ne bi načela zdravja, nato pa so se z go. Irmo sprehodili po vasi in si ogledali nekatere najpomembnejše znamenitosti, ki jih tu ne manjka: mitnico iz srednjega veka, obnovljen vaški vodnjak, ki je nekoč oskrboval celotno vas, pa trg, kjer je poleg trte mariborske žlahtne črnine zasejanih še cela vrsta domačih trt, prelepe kamnoseške umetnine, itd.
Medtem je izpod oblakov sramežljivo posijalo sonce in odpravili so se po lepo urejeni in vzdrževani učni poti z mnogimi razlagalnimi tablami ob točkah različne kraške dediščine. Smer hoje jim je kazala ovčka, narisana na kamnih, sicer pa simbol teh krajev, saj so imele v preteklosti prav ovce pomembno vlogo pri preživetju številnih družin. Vse od izhodišča do Kosovelja in nazaj do Pliskovice so pohodniki občudovali delo neštetih rok Kraševcev, ki so preoblikovali naravo, kar jim je omogočilo življenje na tem revnem kamnitem ozemlju ter iskali primerjave iz svojega okolja. Koliko človekove energije je vpeto v vsa ta dela, ki so jih odkrivali na šest kilometrski poti: suhi zidovi, pastirske hiške, stari vodovod – večni boj za vodo, ….! Na velikem travniku pri Kosovelju so obiskali ostanke poljske bolnišnice, natančneje le kamniti ostanek kapele, saj je bilo tu zaledje Soške fronte v prvi svetovni vojni. Z ureditvijo učne poti so domačini dediščino, ki so jo prejeli od svojih prednikov iztrgali pozabi in zaraščanju. Seveda je sledil prisrčen zaključek na Petelinovi domačiji, kjer sta jih prijazna gospodarja presenetila s čajem in okusnim sveže pečenim pecivom rekoč »kuča časti«. Brez terana na Krasu ne gre, z gospodarji so skupaj nazdravili novemu letu, Pavlotu za njegov rojstni dan (praznoval ga je prav ta dan) in Bredi iz Ljubljane, ki se je prvič, a ne zadnjič, pridružila druščini. Kaj hočeš več kot pohod za dušo in srce med prijatelji, prijeten klepet ob objemu domačnosti in topline Petelinovih! Hvala jim in nasvidenje spomladi!

Po krožni poti Dekani- Tinjan
SPDT organizira v nedeljo, 27. januarja, pohod po krožni poti Dekani – Tinjan. Pot je nastala pred približno 15 leti in jo stalno vzdržuje, čisti in obnavlja oznake Turistično društvo Dekani. Skupaj z ostalimi vaškimi skupnostmi organizira v jesenskem času vsakoletni tradicionalni pohod po tej poti, ki so jo poimenovali tudi “pot za srce in ožilje”. SPDT je letos izbral Tinjan kot enega izmed ciljev zimskih sprehodov, saj je to zadnji hrib v slovenski planinski tranzverzali. Pred nekaj leti so žig, ki je stal na zidu podrte hiše v centru vasi, premaknili tik pred stopnice ob cerkvi Sv. Mihaela, na vidno mestu. Z vrha se pogled razprostira tako na gore v Karniji, kot na Slavnik in Jadransko morje. Če oblaki ne zastirajo pogleda, lahko opazimo v daljavi tudi Triglav.
Udeležence vabimo, da se zberejo ob 9. uri na parkirišču Kompas na italijanski strani mejnega prehoda Škofije ali pri cerkvi sv. Marije v Dekanih ob 9.15. Od tam se bo pričel nedeljski pohod, ki bo mimo lepo urejenih oljčnih nasadov, slapa in vasi Kolombar, pohodnike popeljal iz 63 m nadmorske višine na sam vrh Tinjana, na 374 m. Tam se bomo sprehodili še do druge razgledne točke, od koder se pogled razprostira na osapsko dolino z znanim plezališčem. Čas bo tudi za malico. Po tem postanku se bodo pohodniki spustili po drugem delu poti, mimo razgledne točke na Golem hribu nazaj do izhodiščne točke v Dekanih. Dolžina poti je približno 9 km, nezahteven pohod bo trajal dobre 3 ure. Obvezna je planinska obutev, pohodniške palice, prav bo prišla tudi kapa. Za informacije in prijave pokličite na 347-7937748 (Mirna).

powered by