Planinski svet, 28. marca 2019

Datum publikacije 28/03/2019

Predavanje
Varno, odgovorno in spoštljivo....

"Nesreča nikoli ne počiva" pravi slovenski pregovor. To velja tudi za vse, ki ljubijo gibanje v naravi in plezanje v gorah. Za večjo osveščenost in varnejši korak, da bi se pri hoji v gore znali izogniti nevarnim okoliščinam in jih v čim večji meri obvladovati, prireja Slovensko planinsko društvo Trst teoretično/praktični ciklus predavanj z naslovom "Varneje v gore". Na prvem teoretičnem srečanju je dr. Irena Tavčar predavala o prvi pomoči. Drugo, ki bo v petek, 29. marca, pa smo zaupali gorskemu reševalcu Robertu Kovaču, članu Postaje Gorske reševalne službe iz Tolmina. Gost večera bo najprej predstavil objektivne in subjektivne nevarnosti, ki se pojavljajo med pohodniško dejavnostjo. Posredoval bo svoje bogate izkušnje, prikazal nekaj primerov, ki so se zgodili, a bi jih lahko preprečili in takih, ki jih je sam doživel v reševalnih akcijah. Govora bo tudi o primerni opremi, obleki, prehrani.....Posegu je dal naslov Varno, odgovorno in spoštljivo....
Predavanje bo v dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah, Ul. Ricreatorio 2, začetek ob 20.30.

Scabiosa Trenta
Nocoj, se zaključuje 29. izvedba festivala gorniškega filma "Alpi Giule Cinema 2019", ki ga organizira Kulturo društvo Monte Analogo v sodelovanju z ARCI. Pomembna manifestacija se bo zaključila s projekcijo goram posvečenih filmov, ki so se udeležili mednarodnega filmskega natečaja Premio Alpi giulie Cinema "La Scabiosa Trenta". Natečaj je namenjen gorniškim filmom avtorjev iz Furlanije Julijske krajine, Slovenije in Koroške. Letošnjega natečaja se je udeležilo 6 filmov, med katerimi je tudi dokumentarec Pogled iz zaliva, delo Alpinističnega odseka Slovenskega planinskega društva, ki prikazuje zgodovino društvenega alpinističnega delovanja, režijo je podpisal Jernej Bufon. Predvajanje filmov se bo začelo ob 18.00 uri v tržaškem baru/knjigarni Knulp, Ul. Madonna del Mare 7/a in bo trajalo predvidoma do 23.00. Nagrajevanje pa bo že ob 21. uri.

Pohod Valentina Staniča
Slovensko planinsko društvo Trst se bo tudi letos udeležilo pohoda Po stopinjah Valentina Staniča, ki ga organizira PD Kanal. Letošnji, že 26. pohod bo v soboto, 30. marca. Izhodišče, za tiste, ki se bodo udeležili celotnega pohoda bo v Solkanu. Po vzponu na Sabotin bodo pohodniki nadaljevali pohod do Vrhovelj, se vzpeli na Korado in kot običajno pohod zaključili v Kanalu. Za 30 km dolgo pot je predvidenih približno 8 ur hoje brez postankov. Pohodniki pa se lahko odločijo tudi za polovično pot. Tudi tržaški planinci se bodo podali na krajšo varianto in prehodili le severni del ture. Štartali bodo iz Vrhovelj, se vzpeli na Korado, ki ponuja krasne razglede in nadaljevali pot do Kanala. Predvidene so 4 ure nezahtevne hoje. Nujna pohodniška oprema in pohodniške palice.
Odhod udeležencev iz Bazovice (pri Kalu) ob 6.00. Za prevoz do Kanala, od koder jih bo organizatorjev avtobus peljal v Vrhovlje, bo na razpolago tudi društveni kombi. Za vpis in informacije pokličite na št. 3452420325 (Mauro).

powered by