Planinski svet, 13. junija 2019

Datum publikacije 15/06/2019

Srečanje slovenskih obmejnih planinskih društev
V Škofičah, je bil v nedeljo velik planinski praznik. Na povabilo Slovenskega planinskega društva Celovec in Slovenskega prosvetnega društva Edinost Škofiče, se je na 48. srečanju zbralo preko 300 planincev. Prišli so s tržaškega, goriškega, iz Benečije, Jesenic, iz Mojstrane in predstavniki PZS.
Izbira lokacije za srečanje je bila res posrečena saj so Škofiče kraj raznolike narave in bogate krajevne zgodovine. Lepo, sicer toplo vreme, je še polepšalo veselo vzdušje, ki je nastalo ob srečevanju planinskih prijateljev. Pohodniki so takoj zbrali in se podali na jutranji pohod. Na razpolago so imeli dve turi. Bolj korajžni so se podali na Jedvovco (Pyramidenkogel), izredno razgledno točko južno nad Vrbskim jezerom. Ko so se na vrhu povzpeli še na znani razgledni stolp, ki velja s svojimi stotimi metri in 400-timi stopnicami za najvišji leseni stolp na svetu, pa so res lahko uživali ob krasnem razgledu čez celo Koroško.
Druga skupina pa je izbrala nekoliko krajši, kulturno zgodovinski pohod. Podali so se na Jerberk (Kathreinkogel). Z vrha so občudovali razgled na južno stran Vrbskega jezera in na Škofiče na "škofovo vas" saj so bili med ustanovitelji mesta brižinski škofje. Seznanili so se tudi z bogato kulturno zgodovino kraja, saj so arheološka izkopavanja pokazala, da je človek tu živel že od srednje kamene dobe - mesolitski nabiralci in paleolitski kmetje. Izpričana je tudi naseljenost v pozno bronasti dobi in v rimskem času med 2. in 5. stoletjem po Kristusu. Na vrhu so si pohodniki ogledali še arheološki muzej, kjer so na ogled najdeni eksponati in cerkvico sv. Katarine.
Prepoteni, a prijetno razpoloženi so se udeleženci obeh pohodov zadovoljno vrnili k športnemu centru, od koder so zjutraj štartali. Tu jih je že čakalo toplo kosilo. Okrepčilu je sledil prijeten kulturni program. Kot vedno ga je s svojimi vižami uvedel Pihalni orkester Jesenice. V osrednjem programu je nastopil Tamburaški orkester SPD Edinost Škofiče. Zbrane je nagovoril predsednik SPD Celovec Štefan Riegelnik, pozdrave so prinesli predstavniki oblasti, slovenske in avstrijske planinske zveze in predsedniki prisotnih društev. Ob koncu so si udeleženci zaželeli, da bi se taka prijateljska srečanja še dolgo nadaljevala, prihodnje bo na goriškem. Druženje se je nato nadaljevalo, ob zvokih narodno-zabavne glasbe tudi s plesom.

Nočni pohod na Slavnik
Planinsko društvo Hrpelje-Kozina organizira v soboto, 15. junija, 24. nočni pohod na Slavnik. Odhod ob 20. uri izpred Vaškega doma Hrpelje. Hoja po označeni poti traja predvidoma 3 ure in vodi najprej do bivaka Pri lipi, se nadaljuje ob Kotlu, Jegnu in Grmadi na vrh Slavnika. V Tumovi koči se bodo pohodniki sprostili in odpočili, nato pa bodo sestopili v Podgorje, od koder jih bo avtobus peljal na izhodiščno točko. Nujna je pohodniška oprema, pohodniške palice in svetilka, četudi bo polna luna.

Skupina "drugače mladi"
Člani planinske skupine SPDT "drugače mladi" se bodo podali v petek, 21. junija, izlet v brkinsko Ostrožno Brdo, kraj, ki so ga po italijanski zasedbi slovenskega ozemlja preimenovali v "Monteforte del Timavo". Obiskali bodo Ostroško partizansko bolnico - Zalesje. Zbirališče ob 8. uri v Bazovici pri Kalu. Prevoz z osebnimi avtomobili. Izlet je primeren za vse, predvideni sta dve uri lagodne hoje. Nujna pohodniška obutev.

powered by