Tečaj športnega plezanja za začetnike 2020/21

Datum publikacije 06/06/2021

Letošnji tečaj športnega plezanja za začetnike se bo zagotovo vpisal v anale našega odseka kot najdaljši tečaj športnega plezanuja v zgodovini društva. Zadnje srečanje se je dogajalo v četrtek 3. junija na in pod našo plezalno steno v Bazovici, kjer se je vse pravzaprav tudi začelo daljnega oktobra 2020. Tečajniki žal niso bili nagrajeni s skoraj enoletnim tečajem, za daljši vmesni premor je tudi v tem primeru kriv zloglasni virus.
V skrajno negotovih časih smo se inštruktorji odseka (bratje Blasina, Bufon, Goruppi, Legiša, Prassel, Škerlavaj, Štrajn) zbrali na sestanku in kljub vsemu odločili speljati tradicionalni tečaj za začetnike. Zanimanje je bilo res veliko, saj se je na predstavitvenem srečanju na seznam vpisalo kar 16 bodočih plezalk in plezalcev. Da bi spoštovali protikoronske ukrepe, smo tečajnike razdelili v tri skupine. Med tednom smo tako v telovadnici imeli kar šest terminov, konec tedna pa skupni izlet v plezališče. Žal so se naši načrti prekrižali že po prvem tednu. S tečajniki smo poleg srečanj v telovadnici obiskali le plezališče pod Napoleonsko cesto, nakar smo delovanje zamrznili za nedoločen čas.
Sprostitev smo končno dočakali maja, ko je sicer še vedno veljala prepoved uporabe telovadnic, smo se pa s tečajniki lahko zbirali na okoliških plezališčih. Žal je to pomenilo spremembo urnika medtedenskih srečanj, saj se na prostem ne moremo sestajati komaj ob 20ih. Temu je sledila odpoved nekaterih tečajnikov, k sreči pa so se tečaju priključili novi. Novo nastala skupinica je štela osem nadebudnih plezalcev. Prvo srečanje po dolgem premoru smo organizirali 6. maja na Grabčevi steni v Glinščici. Tu smo s tečajniki ponovili in obnovili osnovne prvine, ki smo jih predelali v prvem tednu tečaja (navezovanje na vrv, varovanje soplezalca). Še isto nedeljo smo se spet mudili v Glinščici na sektorjih Amicizie in Concave, kjer so se tečajniki preizkušali tudi v postavljanju kompletov in vodenju naveze. 13. maja smo znanje dopolnjevali na stenah pod Križem. Tu so tečajniki splezali nekaj smeri težavnosti do 5a in se naučili prevezovanja. Plezališče je namenjeno predvsem začetnikom in ima nameščena sidrišča tudi pri tleh, kar je za demonstrativne namene odlično. Tri dni kasneje so tečajniki plezali pod Jezerom v plezalnih vrtcih Bedrock in Cartoonia. 20. maja smo spet v Križu vadili najzahtevnejšo snov začetniščega tečaja in sicer spust po dvojni vrvi, 22. maja pa pod Napoleonsko cesto na sektorju Luna park splezali lepo število smeri.
V zadnjem tednu maja je padla še zadnja ovira, tako da smo se končno lahko spet srečali na naši umetni steni 27. maja. Telovadnica je kot nalašč za varno preizkušanje padcev in dinamičnega varovanja. In že je napočil čas za zadnji celodnevni izlet v sklopu tečaja. V nedeljo 30. maja smo se z društvenim kombijem zapeljali na prelaz Monte Croce Carnico – Plockenpass. V karnijski skali so imeli tečajniki možnost ponoviti vse osvojeno znanje in se pošteno naplezati v pristnem gorskem okolju.
Kot veleva tradicija smo tečaj tudi tokrat končali s tekmico. Tečajniki so se med sabo pomerili na petih balvanih na naši umetni steni. Prav vsi so se izkazali, dva sta preplezala vse zastavljene probleme. Na stopničke so se povzpeli Matija (prvo mesto), Aina (drugo mesto) in Niki (tretje mesto). Nagrajevanju je sledila prav tako tradicionalna zakuska z žarom in pivom, kjer smo skupaj z bivšimi tečajniki, zdaj že polnopravnimi člani odseka, kovali nove načrte.

powered by