Avtobusni izlet na Matajur - nedelja 24.oktobra 2010

Datum publikacije 19/10/2010

 

Avtobusni izlet na Matajur

 

   Razmeroma topli jesenski dnevi so kot nalašč za prijeten nedeljski izlet v predalpski svet. Ob pogledu na vršace nas prevzamejo še zlatorumene jesenske barve, v katerih žarijo gozdovi. Tak pogled pričara obiskovalcu posebno, skoraj čarobno vzdušje.

   Da bi se naužili teh lepot, prireja Slovensko planinsko društvo Trst v nedeljo, 24.oktobra 2010 avtobusni izlet v Nadiške doline. Za cilj je odbor izbral 1641 m visoko goro Matajur, najpomembnejši vrh srednjegorskih vzpetin, ki predstavljajo skrajni rob Julijskih Predalp. Zaradi nekoliko odmaknjene, vendar zelo ugodne lege je Matajur izredno lepo razgledišče s pogledom ne samo na Julijske Alpe, ampak tudi na celotno Furlansko nižino do Jadrana. Pa še nekaj nas je vodilo k izbiri omenjenega cilja, v nedeljo 24. oktobra bo na Matajurju posebno slovesno in veselo. Planinska družina Benečija bo tega dne praznovala desetletnico otvoritve svoje „Koče na Matajuru".

   Izlet je namenjen predvsem mladim družinam z otroki, pa tudi vsem ostalim planincem, ki bi se želeli navžiti naravnih lepot in jesenskih barv ter skupno s člani  Planinske družine iz Benečije proslaviti ta njihov izreden dosežek.

   Avtobus, ki bo odpeljal s trga Oberdan ob 8.00, oziroma s trga v Sesljanu ob 8.20, se bo povzpel do vasi Matajur. Nato se bodo pohodniki podali po naravoslovni poti „Sentiero Natura", ki se vije  po severnem pobočju, se vzpenja po valovitih travnatih površinah in skopih pašnikih prav do vrha gore. Po krajšem počitku na vrhu Matajurja se bodo izletniki spudtili do Koče, kjer se bodo v prijetni družbi planincev iz Benečije in drugih prijateljskih društev udelžili slovesnosti ob desetletnici Koče. V popoldanskih urah  bodo sestopili do koče Pelizzo, kjer jih bo čakal avtobus. Predvidene so 3 do 4 ure nenaporne hoje.

   Zaradi omejenega števila mest v avtobusu, prosimo, da se zaintersirani čim prej javijo in sicer: družine z otroki naj pokličejo v večernih urah na številko 3385953515 (odgovarja Katja), prijave ostalih planincev pa sprejema Livio na številki 040 220155.

V pdf-ju obvezna oprema.

powered by