Orienteering 2013 - avtor članka Lojze Abram

Datum publikacije 21/10/2013

 

Osmi  orienteering  SPDT

V Skavtskem centru na Božjem Polju, obsežnem gozdnatem predelu med Prosekom in Križem je bilo prejšni torek, 15. oktobra, vse živo. Preko 400 slovenskih osnovnošolcev, nižješolcev in dijakov višjih srednih šol se je zbralo na rekreacijski prireditvi - orienteeringu, ki ga je  letos že osmič priredilo Slovensko planinsko društvo Trst pod pokroviteljstvom ZSŠDI in Dežele FJK.  Glavni namen te, že tredicionalno vsakoletne športno rekreacijske prireditve, je privabiti v naravo slovensko  učečo se mladino, da se razgiba, spozna naravne danosti krajev in  kraškega sveta ter se naužije  svežega zraka.

          Kljub sivemu, vlažnemu vremenu, bilo je tudi nekaj kapelj dežja, se je vesela in razposajena druščina okrog 130 osnovnošolcev iz osmih osnovnih šol od Milj do Nabrežine, v ekipah pa dva ali tri, zbrala na startnem mestu in, opremljena s topografsko karto in kompasom, nestrpno čakala na začetek tekmovanja. Zapodili so se potem po gozdnih stezah v iskanju  sedmih kontrolnih točk, skritih v podrastju ali na drevesih, na približno kilometer dolgi progi. Daljšo, dva kilometra dolgo orientacijsko progo z 11 kontrolnimi točkami, pa je moralo prehoditi oziroma preteči okrog 300 dijakov iz srednjih šol od Doline do Nabrežine in višješolcev zavodov Zois, Slomšek, Stefan, Prešeren in Kosovel iz Sežane. V približno treh urah so preznojeni in zadihani a tudi mokri posamično ali skupinsko pritekli vsi na cilj, kjer so jih prireditelji pogostili s toplim čajem in obloženim kruhkom.

  Višek tekmovalnega orienteeringa je bilo  nagrajevanje, za katero je vladalo veliko pričakovanje in, ob razglasitvi izidov, nepopisno veselje zmagovalcev za prejete kolajne in posameznih zmagovitih šol za pokale.  Osmi orienteering SPDT na Božjem Polju je, kljub sivemu vremenu, popolnoma uspel v splošno zadovoljstvo predvsem tekmovalcev, njihovih učiteljev, profesorjev, spremljevalcev  in prisotnih staršev, predvsem pa organizatorjev SPDT, ki so v zahtevno prireditev vložili nemalo skrbi in truda.

                                                                                                        Lojze Abram

Slike od orienteeringa 2013!!

powered by