Planinski svet, 28. februarja 2019

Datum publikacije 28/02/2019

Skupina "drugače mladi"
Burja je zavijala čez ograde, vseeno se nas je zbralo v soboto, 23. februarja, okrog trideset pred openskim pokopališčem, od koder smo se podali na pohod po okolici. Vodič je bil domačin Zoran Sosič, ki je velik poznavalec krajevne zgodovine, za katero se od vedno zanima in jo raziskuje. Najprej nam je pokazal nagrobnike, ki so zaznamovali grobove še iz prve svetovne vojne. Nato smo se podali po glavni Dunajski cesti do vaškega spomenika, na katerem so zapisana imena vseh padlih z Opčin, Banov in Ferlugov. Pot smo nadaljevali do obeležja posvečenega 71. talcem, (ustreljeni so bili 2. 4. 1944), nato na strelišče, ki je še pod ključem in neurejeno, kjer so bili ustreljeni obtoženci na 2. tržaškem procesu. Kdaj bo ta kraj spremenjen v park miru, tako kot želijo vaščani, se ne ve. Tu nas je čakal Dušan Kalc in nam spregovoril o spomeniku in o obsojencih. Preko gmajne smo se sprehodili do brezna, do Bršljanovke, kjer starejši domačini vedo, da ni v njej pobitih Istranov ali Dalmatincev. Pohod naj bi se nadaljeval do drugih znamenitosti, a nas je čakal še ogled muzeja Zvonka Daneva, tako smo pustili še kaj za drugič. V muzeju-sobi v podzemlju je Zvonko zbral nešteto predmetov, ki bi drugače šli v smeti. Imeli smo kaj gledati in občudovati. Zvonko pa je tudi fotograh-pričevalec vseh mogočih dogodkov. V zbirki ima na tisoše in tisoče fotografij in filmov, nekaj malega nam je pokazal. Vsekakor muzej res vreden ogleda. Ni pa manjkala dobra kapljica Ivana Tavčarja in odličen štrudel Anice Oberdan. Paolo Raseni, ki je duša »drugače mladih«, je bil seveda nadvse navdušen in hvaležen Zoranu in Zvonkotu za sodelovanje. Pohodniki pa tudi smo bili zadovoljni, saj je bil dan sončen in kulturno bogat.
Pomladanske izlete pa bo planinska skupina "drugače mladi" načrtovala na naslednjem srečanju, ki bo kot običajno prvi četrtek v mesecu, oziroma 7. marca, ob 10. uri v društvenih prostorih v Boljuncu, hišna št. 44.K.M.

"Arihova peč 2019"
V nedeljo, 3. marca, bo že 41. zimski pohod v spomin na padle borce pod Arihovo pečjo, ki ga organizirajo Slovensko planinsko društvo Celovec, Slovenska športna zveza in SPD"Rož" Šentjakob. Planinci se bodo zbrali pri Polancu na Čemernici nad Šentjakobom v Rožu med 9. in 12. uro. Povzpeli se bodo do partizanskega bunkerja in po planinskih poteh do planinske koče SPD Celovec na Bleščeči planini (1.084 m), vrnili pa se bodo mimo Rossmannove lovske koče do izhodišča. SPDT vabi člane, da se pohoda udeležijo.

powered by