Planinski svet, 21. marca 2019

Datum publikacije 22/03/2019

Izlet na Lepi vršič
V soboto, 16. marca, se je skupina SPDT-ejevcev podala na zimski izlet na Lepi vršič. S kombijem so se pripeljali v Kanalsko dolino in parkirali ob gostišču Pri gamsu na 1130 m višine. Obuli so si gojzarje in krenili v stransko dolino pod planino Podravno in se ves čas držali strmega kolovoza vse do zgornjih travnikov pod sedlom med Kokom (Monte Cocco) in Lepim vršičem (Cima Bella, Schönwipfel), kjer prav preko grebena teče mejna črta med Italijo in Avstrijo. Kljub snežni odeji so prišli do sedla brez težav. Pot do Lepega vršiča ni bila shojena zato so se odločili za vzpon na bližnji malo višji vrh Kok 1941 m. Pot je postala vse bolj strma a v pol ure so bili že na vrhu. Sonce je kljub vetru prijetno grelo. Po zasluženi malici so uživali v prelepem vremenu in ob še lepših razgledih na bližnje Julijce vse od Montaža do Triglava in na Karnjice vse od gore Monte Cavallo do Crete d'Aip. Po dobri uri sončenja so se počasi odpravili v dolino.
Pohod so končali v bližnji slovenski turistični kmetiji z obilno in okusno večerjo.

Zimski pohod na Porezen
Planinsko društvo Cerkno organizira, vse od leta 1976, zimske pohode na Porezen v spomin na bitko na Poreznu 24. marca 1945. Pohod, ki je do danes prerasel v enega najbolj množičnih v Slovenskih gorah, bo doživel svojo 44. izvedbo prihodnji konec tedna. Slovensko planinsko društvo Trst se ga bo udeležilo v soboto, 23. marca 2019. Na pohod se bomo podali z osebnimi avtomobili, na razpolago je tudi društveni kombi. Zbirališče ob 6.30 uri v Bazovici pri Kalu. Obvezna je zimska oprema. Za prijavo in informacije pokličite na tel. št. 345 2420325 (odgovarja Mauro).

Pohod Odprte meje -2018
Slovensko planinsko društvo Trst vabi člane in prijatelje, da se v nedeljo, 24. marca, udeležijo tradicionalnega pohoda "Odprta meja v novem času", ki ga organizirata občini Dolina (IT) in Hrpelje-Kozina (SLO). Pohodniki s Tržaškega se bodo zbrali ob 10. uri pred boljunskim Sprejemnim centrom naravnega rezervata Doline Glinščice. Po Stezi prijateljstva se bodo podali do Botača, kjer se jim bodo pridružili pohodniki iz Hrpelj in Kozine. Po krajši slovesnosti ob nekdanjem mejnem prehodu, bodo skupaj nadaljevali pot do Beke, kjer se bo pohod zaključil s krajšo slovesnostjo in prijateljskim druženjem.

powered by