Planinski svet, 11. aprila 2019

Datum publikacije 13/04/2019

Prijateljstvo brez meje
Prijateljstvo res ne pozna meja, še bolj občuteno in poglobljeno pa je, ko prijateljske vezi bogati še ljubezen do narave in gora ter zasledovanje istih idealov. To so globoko občutili planinci s Tržaškega, ki so se v nedeljo, 7. aprila, z avtobusom pripeljali v Kukuljanovo, kjer so jih že čakali prijatelji, člani Planinske skupine K.P.D. Bazovica z Reke, organizatorji letošnjega, že 14. srečanja "Prijateljstvo brez mej". Po prisrčnem sprejemu in uvodnih pozdravih so se skupno podali v Ponikve, na 8 km dolgo krožno turo po izredno zanimivem a malo poznanem predelu dinarskega krasa v zaledju mesta Bakar. Domačin, Boro Štrbac, izreden poznavalec teh krajev, je pohodnike popeljal po poti, ki v širokem loku vodi po zgornjem robu presihajočega kraškega jezera Ponikve in daje tako večjo možnost za celovitejše opazovanje celotnega prostora in njegovih znamenitosti.
Flora področja je zelo bogata, prav tako tudi favna. Predvsem medved, volk in ris, so tukajšnji pogosti obiskovalci, saj jim vode in hrane ne primanjkuje. Iz študijskih razlogov in za preprečevanje divjega lova opravljajo na področju stalno monitoražo premikov divjadi. Ob opazovanju naravnih zanimivosti področja se je skupina počasi spustila do vasi, ki je dobila ime kar po reki- ponikalnici. Vreme je začelo nekoliko nagajati, vendar ni bilo hudega, mokri dežniki niso nikogar ovirali in korajžno so se pohodniki spustili na dno, sicer suhega presihajočega jezera Ponikve. Med prijetnim sprehodom po jezerskem dnu poraslem s pomladnim cvetjem in poganjajočo travo si človek sploh ne more zamisliti, kaj se tu dogaja po večdnevnih nalivih. Ob silovitem bobnenju privrejo iz bruhalnikov ogromne količine vode, ki preplavijo prvo jezero, se čez mostiček prelijejo v drugega, nakar voda narašča in narašča in to do take višine, da preplavi tudi 28 m visoka drevesa. In ko se vode stečejo v požiralnike, je že spet vse kot prej. Prvo čudo narave! Po poglobljeni razlagi vodiča Bora, se je skupina povzpela na planoto. Kljub intenzivnejšemu rosenju so si razlage še kar nadaljevale, saj je področje zanimivo ne le iz naravoslovnega ampak tudi iz zgodovinskega vidika. Tod se nahaja cela vrsta vojaških objektov in utrdb, ki pripadajo tako imenovani Rupnikovi liniji. Mokri, a navdušeni nad turo, so se pohodniki vkrcali na avtobus, ki jih je odpeljal v Slovenski dom KPD Bazovica na Reki. Okusnemu kosilu je sledilo sproščeno prijateljsko druženje ob zvokih glasbe v živo. Srečanje se je zaključilo še s pozdravi gostov in z obljubo, da se prihodnje leto spet srečamo, prihodnjič na Tržaškem. Obogateni za nepozabno doživetje so se Tržaški planinci vračali proti domu. Prijateljem iz Reke, predvsem pa njihovemu vodji Darku Moharju, gre iskrena zahvala za enkraten sprejem.

Velika planina
Ob načrtovanju letnega programa izletov Slovenskega planinskega društva iz Trsta je bil za prihodnji vikend sicer predviden izlet na Javornik. Iz tehničnih razlogov smo bili prisiljeni spremeniti cilj izleta, ki bo zato v soboto, 13. aprila, podali se bomo na Veliko planino. Velika planina, ki obsega Veliko, Malo in Gojško planino ter Dovjo in Veliko gričo, je največja visokogorska pašna planina na slovenskem. Na njej so pastirji zgradili več pastirskih naselij s preko sto pastirskimi stanovi posebne oblike, ki so zaščitni znak planote.
Če planina s prihodom pas Z avtomobili (na razpolago bo tudi društveni kombi) se bomo peljali mimo Kamnika proti prelazu Černivec do Kranjskega raka (1029 m) kjer bomo parkirali, začeli pohod in v dobrih dveh urah dosegli vrh Gradišče (1666 m). Pot ni zahtevna, premostili bomo 660 m višinske razlike. Nujna planinska oprema.
Štartali bomo iz Bazovice ob 6.00 uri (info Mauro 3452420325).

Izlet za najmlajše
Mladinski odsek SPDT organizira v nedeljo, 14. aprila 2019, prijeten enodnevni izlet na Medvedjak. Namenjen je otrokom in njihovim družinam, ki bodo v družbi društvenih mladinskih vodnic preživeli prijeten dan v pomladno odeti naravi. Zabave in iger nebo manjkalo. Prijave zbiramo še jutri, v petek, 12. aprila. Za dodatne informacije so na razpolago sledeči kontakti: (+39) 342372894 Nika, (+39) 3317045458 Julija.

Pomladanski izlet
Za tradicionalni pomladanski izlet SPDT-ja na velikonočni ponedeljek, to je 22. aprila 2019, smo letos izbrali Gregorčičevo spominsko pot. Pešpot, posvečena "goriškemu slavčku" vodi od Renč do Gradišča nad Prvačino in čez Rabatovec, po krajih, kjer je Gregorčič preživel enaindvajset let svojega življenja. V Gradišču nad Prvačino je pisal in prevajal, dočakal izid svojih najpomembnejših pesniških zbirk, tu je maševal in kmetoval, prejemal čestitke in kritike. Pot, ki vodi preko vinogradov in gozdov, ponuja pohodniku enkratne razglede, informacijske table pa osvetljujejo pesnikovo življenje. Čeprav je pot zelo lepa, jo bodo tržaški planinski prehodili samo v eno smer. Pri zadnji informacijski tabli, pri hrastu na Cinkovcu, se bodo spustili v dolino, prečkali reko Vipavo in se podali v Prvačino, kjer bodo obiskali Muzej Aleksandrink. kjer bodo obiskali Muzej Aleksandrink. Članice Društva za ohranjanje kulturne dediščine Aleksandrink nam bodo prikazale in podale zgodbo o emigraciji žensk z Goriške v Egipt. Vodenemu ogledu muzeja bo sledilo kosilo.
Na pohod se bomo podali z osebnimi avtomobili, na razpolago je tudi društveni kombi. Zbrali se bomo ob 9. uri na Opčinah parkirišče ob krožišču, smer Bani; oziroma ob 9.30 na parkirišču ob osnovni šoli v Renčah. Izlet ni naporen, je primeren za vse. Nujna planinska obutev in pohodniške palice. Iz organizacijskih razlogov vabimo člane, da se prijavijo do srede, 17. aprila. Na razpolago sta tel. številki: 347-7937748 (Mirna) in 040 413025 (Marinka).

Skupina "drugače mladi"
Člani planinske skupine SPDT "drugače mladi" načrtujejo za soboto, 27. aprila, prijeten pomladanski pohod po krožni "Poti za srce". Zbrali se bodo ob 9.00 uri v Boljucu, pred gledališčem Prešeren. Z osebnimi avtomobili se bodo nato peljali do Vanganela ter začeli pohod po komaj obnovljeni poti, ki je speljana od Vanganelskega jezera prek Marezig nazaj v Vanganel. Predvidene so približno 3 ure hoje, pohod je primeren za vse, nujna pohodniška oprema.

powered by