Planinski svet, 25. aprila

Datum publikacije 25/04/2019

Pomladanski izlet
Pomladno sonce je že v jutranjih urah pošteno grelo, ko so se tržaški planinci na velikonočni ponedeljek v Renčah preobujali in se pripravljali na pohod po Gregorčičevi spominski poti. Skrbno označena, z bogato povednimi panoji opremljena pot jih je vodila najprej do zaselka Arčoni, kjer so se znebili asfalta. Samo krajši vzpon po gozdnatem pobočju in že so na planoti uživali krasen razgled na Vipavsko dolino, na južne obronke Trnovskega gozda, kjer kraljujeta Čaven in Kucelj, in na verigo Julijcev v ozadju. Pot, ki se vije med skrbno obdelanimi vinogradi, tu pa tam krasijo 500 litrski buči popisani z Gregorčičevi verzi. Celotno območje, odeto v mehko zelenje prebujajoče se narave, izžareva prav posebno vzdušje. V nadaljevanju poti se je skupina pohodnikov povzpela do Kulturnega doma Gradišča nad Prvačino. Ob kipu priljubljenemu "goriškemu slavčku", ki je tu preživel enaindvajset let svojega življenja, pisal in prevajal, maševal in kmetoval, prejemal čestitke in kritike za literarno delo, se je skupina nastavila fotografu. Nakar se je zaustavila pri nasprotni stoječemu kipu Gregorčičevega prijatelja, slikarja in slavnega portretista Jožefa Tominca in ob nadaljevanju poti postala ob žal razpadajoči Tominčevi domačiji. Po spominski poti, ki se ves čas vije po razglednem grebenu, so pohodniki nadaljevali pot vse do hrasta na Cinkovcu, kjer stoji zadnja informacijska tabla nato so se po gozdni poti spustili do struge Vipave in se odpeljali v Prvačino. Pri Muzeju Aleksandrink je pohodnike pričakala gospa Darinka Kozinc in doživeto prikazala pomen muzeja posvečenega srčnim Primorkam, Goričankam, Kraševkam; materam, babicam... in vsem ženskam, ki so v nemogočih in trdih razmerah iskale in našle poti, da so svojim družinam omogočile preživetje in lajšale življenje. Po ogledu muzeja so se pohodniki ob prijateljskem druženju okrepčali z izdatnim kosilom.

Skupina "drugače mladi"
Skupina "drugače mladi", ki deluje v sklopu SPDT, je v teh pomladnih mesecih še posebno aktivna.
V soboto, 27. aprila, se bo podala na prijeten pohod po krožni "Poti za srce". Zbirališče ob 9.00 uri v Boljuncu pred gledališčem Prešeren, od koder se bodo pohodniki z osebnimi avtomobili peljali do Vanganela. Pot je speljana od Vanganelskega jezera do Marezig in po drugi strani nazaj do izhodišča. Izlet je primeren za vse. Predvidene 3 ure hoje. Nujna pohodniška oprema in pohodniške palice.
Še naslednji četrtek, 3. maja, pa bodo imeli običajno mesečno srečanje. Kot običajno se bodo sestali v društvenih prostorih v Boljuncu, hišna št. 44, ob 10. uri.

Izlet za najmlajše
Mladinski odsek SPDT vabi v nedeljo, 5. maja 2019, na enodnevni izlet za otroke in družine. Podali se bomo na Slavnik, nam najbližji tisočak, ki se v maju bohoti v raznobarvnem cvetju. Zbirališče ob 9.00 na parkirišču v Podgorju (Podgorje, 6216 Koper, Slovenija - oznaka za parkirišče je na glavni cesti), predviden povratek med 14.00 in 15.00 uro.
Otroci naj imajo primerna oblačila in obutev, s seboj v nahrbtniku pa še vodo, malico in kosilo (po želji je na vrhu koča). Kdor ima naj prinese planinsko knjižico, ostali jo bodo lahko prejeli na izletu.
Vabljeni vsi ljubitelji doživetij v naravi!Za prijavo in dodatne informacije: (+39) 3423272894 Nika
(+39) 3317045458 - Julija.

Srečanje s pobratenim društvom LPP
Med SPDT-ejevci in člani ljubljanskega planinskega društva (danes) LPP se je že pred desetletji stkala pristna prijateljska vez, ki se je s časom še poglobila in utrdila. Ob pobratenju leta 1980 se je začelo tesno in plodno sodelovanje med društvoma z izmenjavo obiskov in vsakoletnih srečanj. Letošnje srečanje, ki bo v nedeljo, 19. maja 2019, organizira tržaško društvo v sodelovanju z ZSŠDI. S prijatelji iz Ljubljane se bomo podali na pomladanski pohod z vojaškozgodovinsko vsebino, točneje po Krožni poti vojaške zgodovine. 15 km dolga pot se vije po pivškem gričevnatem svetu, ki je sicer manj poznano, saj so ga že v davnih časih imeli za strateško območje, za branitelja Postojnskih vrat. Obiskali bomo kaverno, ki so jo Avstrijci izkopali med I. svetovno vojno za usposabljanje enot, se vzpeli na vrh Primoža (718 m), od koder je lepo vidna vsa Pivška kotlina, si ogledali približno 500 m dolg sistem podzemnih rovov mogočne topniške utrdbe Alpskega zidu. Spustili se bomo v dolino Dule, preko senožeti nadaljevali pot na 751 m visok Šilen tabor, na razgledni rob, nekoč največji utrdbeni sistem na Slovenskem in se vrnili v Pivko.
Odhod z Opčin, parkirišče ob krožišču, smer Bani, ob 7.15 oziroma ob 7.30 iz Bazovice. Z osebnimi avtomobili se bomo peljali v Pivko, pred Muzejsko turistično središče, kjer bomo pričakali goste. Izlet ni naporen, je primeren za vse. Nujna planinska obutev in pohodniške palice. Iz organizacijskih razlogov vabimo člane, da se prijavijo do sobote, 11. maja. Na razpolago sta tel. številki: 347-7937748 (Mirna) in 040 413025 (Marinka).

powered by