Planinski svet, 16. maja 2019

Datum publikacije 21/05/2019

Srečanja
V pomladnem času, ko je narava v najbujnejšem razcvetu, si najbolj želimo sprostilnih sprehodov in pohodov, užitkov v prosti naravi in prijateljskih druženj. To je tudi obdobje srečanj med prijateljskimi planinskimi društvi. Tako bo imelo Slovensko planinsko društvo Trst, v sodelovanju z ZSŠDI, v nedeljo, 19. maja, v gosteh člane pobratenega društva LPP iz Ljubljane. Prijateljska vez med člani omenjenih društev se je stkala že pred več desetletji, še vedno je živa in pogosto se srečujejo. V nedeljo se bodo skupno podali na Pivško, na triurni pomladanski pohod po Krožni poti vojaške zgodovine. Tržaški planinci bodo startali z Opčin (parkirišče ob krožišču, smer Bani) ob 7.15 oziroma ob 7.30 iz Bazovice. Z osebnimi avtomobili, na razpolago bo tudi društveni kombi, se bodo peljali v Pivko, pred Muzejsko turistično središče, kjer bodo pričakali goste. Pohodu bo sledilo prijateljsko druženje. Izlet ni naporen, nujna planinska obutev in pohodniške palice.
V nedeljo, 9. junija, pa se bodo udeležili že 48. srečanja med slovenskimi planinci, ki živijo in delujejo v Furlaniji Julijski krajini (Italija) in v Avstriji ter planinci z Jesenic. Tokrat se bodo srečali na avstrijskem Koroškem, točneje v kraju Škofiče ob Vrbskem jezeru. Tržaški planinci se bodo na srečanje odpeljali z avtobusom. Prijave sprejemamo do sobote, 1.junija, oziroma do zapolnitve mest, pokličite na tel. številki: 347-7937748 (Mirna) in 040 413025 (Marinka).

Planinska šola
Na Planini pri Jezeru nad Bohinjem bo tudi letos zaživela Planinska šola v organizaciji Mladinskega odseka SPDT in ZSŠDI-ja. Namenjena je osnovnošolski mladini. Prepričani smo namreč, da je spoznavanje in doživljanje narave in gorskega sveta zelo pomembno za otrokovo harmonično rast in za njegov razvoj. Hoja v naravi ni le fizična dejavnost ali rekreacija, slednja pospešuje tudi otrokov raziskovalni čut in njegovo ustvarjalnost, širi njegovo kulturno obzorje in njegov estetski in etični čut. Letošnja, devetnajsta izvedba Planinske šole se bo odvijala od ponedeljka, 24. do sobote, 29. junija 2019. Med bivanjem v koči na Planini pri Jezeru se bodo udeleženci podajali na izlete v bližnjo okolico, prosti čas pa bodo izrabili za družabne igre v koči in v njeni bližini. Ne bo jim dolgčas. Informacije in elektronsko prijavnico dobite na spletni strani: www.spdt.org in n naši facebook srani.

5 promil davka
Slovensko planinsko društvo Trst se zahvaljuje vsem, ki so ob izpolnjevanju davčnih prijav že v prejšnjih letih namenili društvu pet promil davka in se priporoča, da bi to storili tudi ob letošnji prijavi. Dovolj je v poseben obrazec vpisati davčno številko društva (80022480323) in namero potrditi s podpisom.

powered by