Planinski svet, 6. junija 2019

Datum publikacije 10/06/2019

Trupejevo poldne
V soboto, 1. junija, se je devet tržaških planincev zbralo v Bazovici in polni pričakovanja so se posedli v društveni kombi in zdrveli mimo Ljubljane do Gozda Martuljka in še do vasi Srednji vrh. Po dolgem času jim je bilo namreč vreme naklonjeno in dobre volje so odkorakali po neoznačeni poti proti vrhu Trupejevega poldneva.
Trupejevo poldne je vrh v zahodnih Karavankah, ki leži na nadmorski višini 1931 m na meji med Slovenijo in Avstrijo. Gre za neporaščen, manj prostoren in manj obiskan vrh, na katerem stoji večji križ z dvojezičnim napisom in zvonček želja. Trupejevo poldne je ime dobilo po kmetiji Trupej, ki leži na severnem delu pod vrhom na avstrijski strani, poldne pa naj bi pomenil, da so domačini opoldansko uro določali s soncem nad vrhom svoje gore. Na samem začetku so pohodniki sledili kolovozu, speljanem med visokimi drevesi mimo potoka Hladnik, sonce se je poigravalo z oblaki in je bilo prav prijetno za hojo v strmino. Proti jugu so občudovali kako se v soncu bleščijo mogočni Špik, Škrlatica in Kukova špica, kmalu so prispeli do lovske koče, tam je bilo še nekaj snega, ki jih je spremljal skoraj do vrha. Po strmih pobočjih so občudovali nešteto belih cvetov črnega teloha in po livadah mimo potočka alpske zvončke, kar pomeni, da še pred kratkim je bila tu prava zima, niti smreke niso še pognale mehkih vršičkov. Pod vrhom se je vila steza skozi ruševje, sonce je neizprosno grelo saj je bilo že skoraj poldne ko so vsi osvojili vrh in premagali skoraj 1000 m višinske razlike. Za vse je bil to prvi obisk gore, splačalo se je predvsem zaradi prelepih razgledov, ki jih nudi vrh. Na severu pri Beljaku se je bleščalo Baško jezero in na sevrozahodu se je bahal prepoznaven Dobrač. Na drugi strani pa je segel pogled na Mangart, Rateške Ponce, Jalovec, Bavški Grintavec in še na Montaž, Viš in Strmo peč.
Po zasluženi malici in enournem počitku so izbrali drugo pot za sestop. Po grebenu se namreč vije steza, ki postane precej strma in vijugasta, po eni uri so bili spet pri lovski koči. Nadaljevali so mimo potoka po smeri vzpona in kmalu prispeli do izhodišča. Zadovoljni in polni lepih doživetij so se najprej okrepčali v gorenjski gostilni in nato nadaljevali z vožnjo proti domu.

Planinska šola
Še do srede, 19. junija, poteka vpisovanje na Planinsko šolo, ki jo za osnovnošolsko mladino organizirata Mladinski odsek SPDT in ZSŠDI. Med enotedenskim bivanjem na Planini pri Jezeru nad Bohinjem in to od ponedeljka, 24. do sobote, 29. junija, bodo mladi spoznavali gorski svet in njegove lepote, gorsko floro in favno, življenje na planšarijah, se družili in zabavali, da jim nikoli ne bo dolgčas.
Informativni sestanek za starše in tudi prilika za vpis bo v sredo, 12. junija, v Borovem Športnem centru na Stadionu 1. maja, Vrdelska cesta 7, ob 18.00 uri. Informacije in elektronsko prijavnico pa dobite tudi na spletni strani: www.spdt.org in na naši facebook strani. Na razpolago je samo še nekaj mest.

powered by