Planinski svet, 30. maja 2019

Datum publikacije 30/05/2019

Markacijska akcija
Skupina petnajstih markacistov, opremljena z žagami, škarjami, lopatami in drugim orodjem se je v soboto, 25. maja, zbrala na parkirišču pri gradu Socerb na Socerbu in se podala na urejanje Vertikale na odseku med Socerbom in Prebenegom ter pod Malim Krasom. Pri delovni akciji Slovenskega planinskega društva Trst so sodelovali tudi markacisti Primorskega MDO-ja in sicer člani Obalnega PD Koper, PD Piran, PD Snežnik in PD Postojna. Veliko število delavnih rok je bilo res dragoceno, saj so bili nekateri odseki poti že hudo zaraščeni, skoraj neprehodni, pa tudi markacije že težko razpoznavne. S skupnimi močni so markacisti opravili res dragoceno delo, ki ga bomo morali v jesenskih mesecih nadaljevati. Za pomoč in vloženi trud se vsem toplo zahvaljujemo.

Trupejevo poldne
V upanju, da se bo vreme končno vneslo, pripravlja Slovensko planinsko društvo Trst v soboto, 1. junija 2019, pohod na Trupejevo poldne. Ta 1931 m visoka gora se nahaja v Karavankah, prav na meji med Slovenijo in Avstrijo. Za tokratni vzpon smo izbrali smer, ki vodi iz Gozda Martuljka do vasi Srednji vrh (nadmorska višina 960 m). Pot je lahka, hodili bomo večinoma po gozdni poti, premagali bomo 970 m višinske razlike, v obe smeri bomo rabili od 4,30 do 5.00 ur.
Do izhodiščne točke se bomo peljali z osebnimi avtomobili, na razpolago bo tudi društveni kombi. Odhod ob 6.00 uri iz Bazovice pri Kalu. Obvezna planinska oprema in vremenu primerna obleka. Ob poti ni planinskih koč. Za vpisovanje in informacije je na razpolago tel. št. 345 2420325 (Mauro).

Srečanje slovenskih obmejnih planinskih društev
Kot smo že poročali, se bodo v nedeljo, 9. junija, na avstrijskem Koroškem, točneje v kraju Škofiče ob Vrbskem jezeru, srečali slovenski planinci, člani obmejnih planinskih društev. To bo že 48. srečanje. Po prihodu na zbirno mesto, se bodo najprej skupno podali na pohod. Organizatorji so v ta namen izbrali dve pohodniški poti: daljšo Pot Jedvovca (Wanderweg Pzramidenkogel) in krajšo Pohodniško pot Jerberk (Wanderweg Kathreinkogel) obe približujeta udeležencem kulturo in zgodovino tega predela Koroške. Skupnemu kosilu bo v zgodnjih popoldanskih urah sledil še kulturni program in prijateljsko druženje.
Tržaški planinci se bodo proti Vrbskemu jezeru odpeljali z avtobusom. Odhod iz Trsta, Trg Oberdan ob 6.00 uri oziroma ob 6.20 iz trga v Sesljanu.

Dan slovenskih planinskih doživetij 2019
Slovenska planinska zveza Slovenije in PD Lisca Sevnica vabita v soboto, 15. junija 2019, na dan posvečen rekreaciji v naravi, na Dan slovenskih planinskih doživetij. Letošnje srečanje slovenskih planincev bo na Lisci. Organizatorji so za priložnost pripravili vrsto planinskih doživetji, za odrasle, mlade in najmlajše ter za turne kolesarje. Praznika se bodo udeležili tudi tržaški planinci, ki se bodo pridružili ostalim planincem iz Primorskega MDO-ja.
Z avtobusom se bodo zapeljali v Sevnico, od koder se bodo lahko podali na 3-urno nezahtevno turo iz Sevnice na Lisco. Tiste, ki bodo izbrali zahtevno plezalno turo iz Cerja na Lisco (1 ura vzpona), bo avtobus zapeljal do izhodiščne točke. Ostale, ki bi želeli na naravovarstveno turo po vrhu Lisce, pa bo avtobus zapeljal na vrh (1,5-2 uri hoje in spoznavanja flore in favne področja). Pohodom bo v zgodnjih popoldanskih urah sledil slovesni sprevod praporščakov ter slavnostna prireditev.
Odhod avtobusa ob 5.20 s Kozine–Petrolova bencinska črpalka. Prijave sprejemamo do sobote, 8. junija. Za informacije in prijavo pokličite na tel. št. 040 413025 (Marinka).

powered by