Planinski svet, 4. aprila 2019

Datum publikacije 04/04/2019

Srečanje Prijateljstvo brez meje
Člane SPD Trst, prijavljene na 14. srečanje Prijateljstvo brez meje, ki bo v nedeljo, 07. aprila, v organizaciji KPD Bazovica z Reke, želimo spomniti, da odpotuje avtobus iz Trsta, Trg Oberdan ob 6.00 uri oziroma ob 6.15 iz Bazovice. Triurni krožni pohod po stezi Ponikve, po katerem nas bodo vodili prijatelji, planinci z Reke, ni naporen. Predviden je tudi lažji program. V obeh primerih je obvezna je planinska obutev pa tudi pohodniške palice. Pohodu bo sledilo kosilo in prijateljsko druženje ob športnih igrah in glasbi v Slovenskem domu KPD Bazovica na Reki. Udeleženci morajo imeti pri sebi veljaven osebni dokument, ne zadostuje le dokument z žigom za podaljšanje.

Dokumentarec Pogled iz zaliva
Da ne bi zob časa prehitro izbrisal spomina na velike podvige in doživetja slovenskih alpinistov s Tržaškega, so si člani Alpinističnega odseka Slovenskega planinskega društva Trst zamislili dokumentarec, zgodovinsko zgodbo, ki jo s svojimi predhodniki soustvarjajo. Nastal je Pogled iz zaliva, zgodovinska pripoved, ki prikazuje začetke plezanja v dolini Glinščice pred drugo svetovno vojno, s pomočjo intervjujev prikazuje ustanovitev odseka, uspešne plezalne podvige, ekspedicije v tuja gorstva,....Film, ki ga podpisuje Jernej Bufon, so prvič predstavili na Slofestu pred dvema letoma. Pozneje so delo dopolnili in izbrusili ter ga predstavili na natečaj Scabiosa Trenta, namenjen avtorjem, ki prihajajo iz gorskih dežel Furlanije Julijske krajine, Koroške in Slovenije. Nagrajenca natečaja razglasijo ob koncu festivala gorniškega filma, ki ga organizira kulturno društvo Monte Analogo v sodelovanju z združenjem Arci Servizio Civile. Dokumentarec si je v sklopu natečaja zaslužil posebno nagrado Luigi Medeot.
Dokumentarec, ki prinaša ob prikazu zgodovinskega razvoja alpinizma vzporedno tudi takratno politično dogajanje v Trstu, bomo predstavili širši publiki v ponedeljek, 8. aprila, v veliki dvorani Narodnega doma, Ul. Filzi 14. Začetek ob 20.30.

powered by