Smrtna kosa

Datum publikacije 02/05/2020

Danes zjutraj, le nekaj dni pred 87 rojstnim dnevom, se je od nas za vedno poslovil časnikar, urednik in publicist, izreden ljubitelj gora in navdušen pohodnik, dolgoletni predsednik SPDT Lojze Abram.

Vodstvo društva je prevzel leta 1988 in v naslednjih 12 letih skrbel za njegovo vsesplošno rast.

Poleg nepozabnih izletov v domače gore je organiziral tedenske pohode v tuja gorstva in trekinge. Že posebej se je angažiral, da so se uresničile sanje zamejskih alpinistov, ki so ob devetdesetletnici društva načrtovali mednarodno himalajsko odpravo „Sagarmatha 90“. Na vrh Everesta sta ob tej priložnosti stopila tudi Marija in Andrej Štremjelj, kot prva zakonca na strehi sveta. Veliko je pripomogel tudi k rasti smučarske dejavnosti. Tudi na tem področju se je v devetdesetih letih društvo močno uveljavilo, njegova razpoznavnost se je razširila tudi v mednarodnih smučarskih krogih, predvsem ob organizaciji mednarodnih smučarskih FIS tekmovanj za Pokal treh narodov, ki je potekal na Trbižu. Ob stoletnici društva je v knjigi Od Jadrana prek Triglava strnil in zabeležil vse najpomembnejše trenutke, ki so se v društvenem življenju zvrstili vse od njegove ustanovitve.

Za bogato dejavnost na področju planinstva je prejel številna priznanja in nagrade: 2000 Bloudkovo plaketo, 2001 priznanje ZSŠDI, ob osemdesetletnici, leta 2013 pa Častno listino Planinske zveze Slovenije.

Svojcem izrekamo globoko sožalje.

powered by