13.1.2024 “Ravange” Razor (2601 Mnv.)

13.1.24 se skupina šterih oboževalcev Julijcev odpravila na »ravanage« izlet proti Razorju. Pisana druščina, ki so jo sestavljali tako SPDT-jevci kot člani CAI XXX Ottobre, je pot ubrala na enem iz številnih ovinkov, ki peljejo iz Trente na Vršič. Smuči in pancerje so mladi zelenci pritrdili na nahrbtnike in se prvo uro hoje čez gozd sprehajali kar v navadnih čevljih. Že po par metrih so se odločili, da zapustijo dolgočasno gozdno pot in se podajo po brezpotju direktno proti sedlu, ki stoji med Prisojnikom in Razorjem. Kjer se prične nizko ruševje ob strugi, so si dekleti in fanta nadeli pancerje, saj so končno prispeli do snega. Kmalu za tem je družba snela z nahrbtnika tudi smuči in nadaljevala vzpon po ruševnatih zasneženih pobočjih.

Snega je bilo dovolj za smuko od sedla do ruševja, vendar so razmere bile bolj pomladanske kot januarske, če izvzamemo temperaturo, ki je bila ves dan pod lediščem. Sneg je bil kompakten in trd, ponekod leden in obdelan od vetra. Med dnevom so mladi opazili kako se Zemlja vrti okrog sonca, saj je le-to med 11 in 13 ogrelo kanal in razmehčalo prvi sloj snega po katerem je potem potekala prava pomladanska smuka – ta ni bila najlepša smuka vseh časov, a je družbo vsekakor presenetila, saj je bila prijetna in lahkotna kot bi človek smučal po progi.

Na sedlu so se nasmejani obrazi odločili, da ne grejo v desni kanal pod Razorjem (proti Turnu pod Razorjem), saj je za smuko po kanalu bilo res premalo snega in preveč kamnja. Podali so se na bližnji krajši in prijaznejši kanal, ki jih je nagradil s krasnim razgledom proti jezeru Jasni. Tu so zelenci lahko malo posanjali o bodočih izletih in zimskih destinacijah.

Smuko so opravili v sončnem brezveterju in popolni tišini, saj so v dolini bili popolnoma sami. Smuči so si ob povratku sneli na isti točki kjer so jih nadeli – ob začetku ruševja, ko pot pride iz gozda.

Čeprav je bilo malo snega je dan bil po mnenju vseh res lepo izpeljan: v dolino se bodo gotovo vrnili ob obilnejših snežnih padavinah, saj kraj ponuja veliko smučljivih kanalov in morda tudi nekaj lednih smeri. (vš)

Oglej si fotogalerijo!

Morda vam bo všeč tudi

Več podobnih objav