Slovensko Planinsko Društvo Trst

2004: SPDT praznuje svojih prvih sto let delovanja

s prireditvijo raznih pobud, med katere spada tudi izdaja zemljevida in knjige. Društvo šteje trenutno okrog štiristo članov in nadaljuje svojo razvejano dejavnost na izletniškem, alpinističnem, smučarskem, jamarskem, mladinskem, kulturnem ter markacijskem področju in že celo stoletje predstavlja osnovno organizacijo slovenske narodnostne skupnosti na Tržaškem za vse, kar je povezanega z gorami, naravo in zimskimi športi. Stalni trud za obrambo in ovrednotenje slovenskega jezika ter kulture na Tržaškem je SPDT še dodatno povzdignil iz nivoja navadne športno-kulturne organizacije.

Pohodniški odsek

goji panogo, ki vključuje hojo kot osnovno človekovo gibanje. Pohodništvo je starostno neomejeno, gojimo ga od otroštva do starosti, je raznovrstno, vključuje vse od preprostega sprehoda do vrhunskega alpinizma, je cenovno sprejemljivo.

Smučarski odsek

Smučarski odsek SPDT je v tej zimski sezoni, že deveto leto zapored, priredil trodnevni tečaj teka na smučeh na Pokljuki v Triglavskem narodnem parku.

Alpinistični odsek

združuje pod svojim okriljem vse odtenke skalnih, snežnih in lednih navdušencev. Ukvarjamo se s športnim plezanjem, turnim smučanjem, lednimi slapovi, klasičnim skalnim alpinizmom in mešanim skalno-lednim plezanjem. Dejavni smo tako na obalnih plezališčih kot v visokogorju, ko pa nam vreme tega ne dopušča radi treniramo na naši plezalni steni v Bazovici. Svoje znanje in izkušnje radi širimo med nove člane s prirejanjem tečajev vseh zgoraj omenjenih disciplin.

Mladinski odsek

Člani alpinističnega odseka (AO) SPDT smo bili v letu 2017 dejavni na različnih alpinističnih področjih tako v letnih kot v zimskih razmerah.

Drugače mladi

Planinska skupina »drugače mladi« redno deluje od leta 2015 s ciljem pritegniti starejše članice in člane društva (nad 70 let) k aktivnemu delovanju in z željo biti vsaj malo koristni s svojimi dolgoletnimi izkušnjami. Uspeva jim! Praviloma se srečujejo in družijo mesečno v društveni hiši v Boljuncu in sproti načrtujejo svoje dejavnosti. To so predvsem krajši in daljši pohodi v okolici in tudi daljši celodnevni
izleti. Spoznavajo nove kraje in znamenitosti, saj se še vedno radi učijo. Radi se pridružijo ostalim društvenim izletom, nepogrešljivi so tudi na delovnih akcijah. Vsega po malem za telo in dušo.
Veselijo se vsakega, ki se jim pridruži in je voljan prispevati k pozitivno naravnanem počutju skupine, ki zdaj šteje med 30 in 40 članov. Njihov moto »Dobra volja je najbolja« pove vse.

O steni

Alpinistični odsek Slovenskega Planinskega Društva Trst (SPDT) je po dolgih letih iskanja, garanja in zbiranja materiala, dobil končno telovadnico, kjer si je postavli steno opremljeno z oprimki za urjenje plezanja. Ta se nahaja v športnem centru Zarja v Bazovici na številki 269

Člani alpinističnega odseka (AO) SPDT smo bili v letu 2017 dejavni na različnih alpinističnih področjih tako v letnih kot v zimskih razmerah. V mrzlih dneh smo poleg urjenja plezalnih veščin na društveni umetni steni pretežno zahajali v gore na turnih smučeh in deskah ter z derezami in cepini po grapah in grebenih, poleti pa so na vrsto prišle višje gore in skalne smeri; konstantni so bili tudi obiski bližnjih plezališč. Dejavnost je precej razvejana, aktivnosti je bilo veliko, zaradi tega bodo v nadaljevanju omenjeni le pomembnejši podvigi.