Stenca

Alpinistični odsek Slovenskega Planinskega Društva Trst (SPDT) je po dolgih letih iskanja, garanja in zbiranja materiala, dobil končno telovadnico, kjer si je postavli steno opremljeno z oprimki za urjenje plezanja. Ta se nahaja v športnem centru Zarja v Bazovici na številki 269. Otvotitev je potekala v mesecu decembru leta 2007. Januarja 2012 se je ponudba telovadnice še dodatno razširila, saj so AO-jevci dogradili približno 16 kvadratnih metrov plezalne stene. Na steni trenirajo člani SPDT-ja, ki med letom organizirajo tudi tečaje, tekme, srečanja in druge aktivnosti. Umetna stena je po dogovoru na razpolago tudi za organizirane skupine (npr. šole, društva, poletni centri itd.). Kontaktna oseba na strani Kontakti

Podrobneje o steni

Stena meri skupno približno 90 m2 plezalne površine, na njej lahko istočasno pleza največ 6 oseb in je tako razčlenjena:
“Visoka Vzhodna Stena”: višina: 5,85 m; širina: 2,50 m; previsnost: 0,30 m; speljane smeri: od 3c do 6c. Namenjena je treningu daljših vertikalnih smeri, posebno pa je primerena za šolanje začetnikov, urjenju pravilne uporabe plezalne opreme ter treningu tečajnikov in otrok, zaradi česar je opremljena s sidrišci na vrhu in vmesnimi varovalnimi točkami.
“Dolga Zahodna Stena”: višina: 3,50 m ; širina: 11,00 m; previsnost: od 0,80 m do 2,30 m; speljane smeri: od 5a do 7b. Zaradi večje previsnosti in napornejših oprimkov je primernejša za srednje in izkušene plezalce. V spodnjem vertikalnem delu je speljana smer “Lažja Tranzverzala”, v visokem in izrazito previsnem pa “Težka Tranzverzala”, iz katere se lahko prestopi tudi na “Vzhodno Nihajaočo Steno” in naknadno še na “Visoko Vzhodno Steno”. Izvrstna razčlenjenost “Dolge Zahodne Stene” nudi res veliko možnosti za najrazličnejše vaje in urjenje posebnih gibov. V tej steni se tako najdejo vse situacije, ki jih plezalec pogosto sreča v plezališčih ali v alpinističnih smereh, kot so razi, previsi, stehe, razpoke, plate itd…
“Nihajoča Vzhodna Stena”: višina: 3,50 m, širina: 3,50 m; previsnost: od 0,10 m do 1,90 m; speljane smeri: od 5a do 7a. Primerna je za vadbo vzdržlivosti, zaradi česar so izpeljane v steni v glavnem krožne smeri, ter nasploh vajam za izboljšanje tehnike, predvsem v previsnem okolju.
“Vertikalna Severna Stena”: najnovejši del telovadnice, stena ni previsna in je primerna za urjenje plezanja v platah. Poleg tega tvori z “Visoko Vzhodno Steno” pravi kot in nudi torej možnost plezanja v kaminu.
“Campus”: ali Pan Gullich. Odlično orodje namenjeno krepitvi in izboljšanju vzdržljivosti prstov in rok, je postavljeno ob vhodu v telovadnico. Tri težavnostne stopnje omogočajo izkušenim plezalcem zelo raznolike in specifične vaje.

Varnost

Varnost je v telovadnici predpogoj za vedro in brezskrbno plezanje. Pol metra visoka ter zelo mehka blazina je postavljena nad 10 centimetersko tršo blazino, ki je postavljena čez celotno površino telovadnice. Strog pravilnik, ki dovoljuje plezanje preko 3,50 m višine samo z vrvjo in varovalno opremo, ter pozorno oko dežurnega reditelja, predstavljajo odličen recept proti nezaželenim nezgodam.

Urnik in Kontakt

Telovadnica je med zimsko sezono odprta od ponedeljka do petka v večernih urah. Za katerokoli dodatno informacijo odgovarjamo na telefonski številki. +39 349 8742101, oziroma po e-mailu ao@spdt.org. Za vse zanimivosti in novice pa lahko obiščete našo Facebook stran, v kateri redno objavljamo novosti.
Obišči nas tudi ti na plezalni steni v Bazovici! Užitek v spoznavanju novih doživetij, zadoščenje ob lastnem napredovanju in spoznavanju svojih sposobnosti, vadba za prijetnejše plezanje v naravi, dobra družba, novi prijatelji, smeh in razposajenost … vse to te čaka v pokriti kraški plezalni idili, kjer se zdrava športna zabava nikoli ne ustavi, pa naj bo na odprtem še tako temno, mokro, deževno ali pa mraz!