Poročilo delovanja mladinskega odseka 2021

  1. IZLET ZA OTROKE V DOLINO GLINŠČICE

V nedeljo 13. junija 2021 smo mladinski in alpinistični odsek SPDT organizirali celodnevni izlet za otroke in njihove družine v dolino Glinščice. Iz Boljunca smo šli na pohod po dolini Glinščice, mimo cerkvice na Pečah, do Botača in na Hervate, kjer so nas pričakali alpinisti. Pospremili so nas do plezališča, kjer so otroci spoznali osnovno opremo za plezanje ter poskusili plezat. Tako otroci kot njihovi starši so bili zelo navdušeni nad aktivnostmi v naravi. Pohod smo utrujeni a nasmejani zaključili v Borštu.

  1. PLANINSKA ŠOLA

Mladinski odsek Slovenskega planinskega društva Trst je letos izvedel tradicionalno Planinsko šolo na Planini pri Jezeru. Ta pa je bila letos posebna, ker je bila to že dvajseta izvedba Planinske šole. Odvijala se je od ponedeljka 5. julija 2021 do sobote 10. julija 2021. Planinske šole se je udeležilo 22 otrok, 5 starejših pomočnikov ter 6 spremljevalcev.

Štartali smo v ponedeljek zjutraj iz železniške postaje v Sežani in v popoldanskih urah smo prispeli do Planine pri Jezeru. V torek smo se podali na izlet na Pršivec. Sončno vreme nam je na vrhu gore dovoljevalo pogled vseh okoliških gora, tudi Triglava. V sredo pa smo se podali na najdaljši izlet tega tedna- do koče pri Triglavskih jezerih. Pot je bila zelo razgibana in zanimiva. Otroci so se preizkusili tudi v krajšem plezalnem odseku. V četrtek smo se podali na izlet do Planine v Lazu. Tam smo si ogledali pridelavo sira in kako je opremljena stara koča. Predzadnji dan, v petek, pa smo se odpravili na krajši pohod, in sicer smo se najprej povzpeli do planine Viševnik, nato pa smo zavili proti planini Ovčarija. Pred prihodom na to planino pa smo zavili desno in sledili poti, ki nas je vodila mimo lovske koče, vse do planine Dedno polje, kjer smo imeli malico in nato smo se vrnili do naše koče. V soboto pa je sledil še krajši sprehod okoli jezera pri naši koči. Cel teden pa so se otroci preizkušali tudi v različnih športnih, miselnih in namiznih igrah. Domov so se tako otroci, kot pomočniki in spremljevalci vrnili malce utrujeno, ampak z nasmeškom na obrazu, novimi izkušnjami in prijateljstvi.

  1. PLANINSKA ŠOLA ZA NAJSTNIKE

V okviru 20. letnice Planinske šole je Slovensko planinsko društvo Trst v sodelovanju z ZSŠDI in s podporo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu organiziralo dvodnevno Planinsko šolo.

V soboto 4. septembra 2021 se je skupina osmih mladih planincev odpravila na pot. S kombijem smo se zapeljali do jezera Završnica, kjer smo tudi parkirali. Od tu smo pot nadaljevali peš. Prvi cilj je bil Valvasorjev dom pod Stolom. Pri domu smo pojedli malico in se nato podali naprej proti vrhu Stola. Ubrali smo Žirovniško pot, ki se je najprej vila po gozdu, nato pa prešla v bolj gorski svet s skalami. Po poti smo se veliko pogovarjali, smejali in tudi hodili. Vreme je malce nagajalo in na določenih predelih nas je ujela tudi megla. Končno smo nato prišli do Prešernove koče pod Stolom, kjer smo si privoščili topel čaj in štruklje. Na vrh Stola pa sta prišla samo dva mlada planinca, ker so ostali zaradi utrujenosti počakali v koči. Pogled iz vrha Stola pa je bil čudovit, kljub megli. Popoldne smo se nato odpravili nazaj do Valvasorjevega doma, kjer nas je čakala tudi večerja. Po večerji pa je sledilo še druženje in potem spanje. Naslednje jutro smo se po zajtrku odpravili do arheološkega najdišča Ajdna, kjer smo si ogledali ostanke in s pomočjo razstavljenih panojev tudi prebrali zanimivosti. Od tu smo se podali tudi na vrh, ki nam je ponujal prekrasen razgled v dolino in okoliške vrhove. Za uro kosila smo se vrnili do Valvasorjevega doma, kjer smo pojedli še kosilo in se počasi pripravili za povratek nazaj proti kombiju. Domov smo se vrnili v poznih popoldanskih urah. Mladi planinci so se imeli lepo na dvodnevni Planinski šoli in skupaj čakamo na druge skupno prehojene planinske poti.

  1. POHOD BAZOVIŠKIH JUNAKOV

Tudi letos smo se člani mladinskega odseka udeležili spominskega pohoda Bazoviških junakov, in sicer v nedeljo 12. septembra 2021. S skupino otrok smo se z ostalimi podali na pot do Kokoši in nato do gmajne, kjer je potekala slovesnost.

  1. IZLET ZA NAJSTNIKE NA DEBELO PEČ

V nedeljo 17. oktobra 2021 smo mladinski odsek SPDT organizirali celodnevni izlet za najstnike na Debelo peč. Izleta se je udeležilo 6 mladincev. V jutranjih urah smo se s kombijem odpeljali na Pokljuko in izlet začeli na Medvedovi konti. Od tam smo se sprehodili do Blejske koče na Lipanci in nato hojo nadaljevali do vrha Debele peči. Na vrhu smo se zaustavili kar dobre pol ure, saj nas je očaral čudovit razgled in toplo jesensko sonce. Po počitku smo se skupaj odločili, da bomo sestop malo podaljšali in šli še na vrh Brda. Nato smo sestopili po isti poti do Blejske koče, kjer smo si privoščili daljšo pavzo in vodnici sva za udeležence izleta pripravili krajše predavanje o opremi, ki jo uporabljamo v hribih. Pokazali sva poletno osebno in tehnično opremo, ki jo uporabljamo na zavarovanih poteh in nekaj povedali tudi o zimski tehnični opremi. Vsi smo ob koncu izleta bili zadovoljni z izvedbo in se dogovorili že za naslednji izlet.

  1. IZLET ZA OTROKE NA SV. PRIMOŽ

V nedeljo, 7.11.2021 smo mladinski in alpinistični odsek SPDT organizirali celodnevni izlet za otroke. Izleta se je udeležilo 13 otrok med 6. in 12. letom starosti. Najprej smo se v jutranjih urah odpravili na pohod na Sveti Primož, na katerem so otroci po skupinah pripravili kratke skeče na planinske tematike, kot so vremenoslovje, orientacija, prva pomoč in gorske živali. Ob povratku na Prosek so se otroci preizkusili še v plezanju, na naravni steni na Napoleonski cesti. Otroci so bili nad plezanjem zelo navdušeni. Člani alpinističnega odseka so za otroke pripravili igro »spomin«, pri kateri so otroci spoznali plezalno opremo. Izlet smo zaključili na Proseku v popoldanskih urah.

 

Najlepša hvala vsem, ki so nam pomagali pri organizaciji izletov v preteklem letu.

Občni zbor, 18.3.2022

Morda vam bo všeč tudi

Več podobnih objav