Poročilo delovanja mladinskega odseka 2022

 1. SINJI VRH IN OTLIŠKO OKNO

V nedeljo 20. februarja 2022 smo Mladinski odsek SPDT organizirali celodnevni izlet na Sinji vrh mimo Otliškega okna. Izleta se je udeležilo 5 udeležencev, kljub majhnemu števili smo izlet izpeljali in se imeli zelo lepo. Pohod smo začeli v Ajdovščini pri izviru Hublja in se nato povzpeli do Otliškega okna, kjer smo imeli malico. Vzpon smo zaključili na Sinjem vrhu, kjer smo naredili daljšo pavzo za kosilo in se nato vrnili k izhodišču. Udeleženci so bili nad izletom navdušeni.

 1. NANOS IN SUHI VRH

V nedeljo 13. marca 2022 smo Mladinski odsek SPDT organizirali izlet na Nanos in Suhi vrh. Izleta se je udeležilo 9 mladincev med 15. in 24. letom starosti. Vzpon smo začeli na Razdrtem in po zahtevni poti prišli na vrh Nanosa. Na vrhu nas je čakal čudovit razgled z lepim vremenom in močno burjo, Vstavili smo se na čaju pri Vojkovi koči in nato pohod nadaljevali še uro in pol do Suhega vrha. Na poti nas je presenetil snega in spolzka pot, ampak smo kljub temu osvojili vrh. Na vrhu smo nekaj malega pojedli, se slikali in uživali ob lepem razgledu. Po krajši pavzi smo ob klepetu sestopili nazaj do Vojkove koče na Nanosu in nato do Razdrtega po položni poti. Ob koncu izleta smo bili utrujeni, saj je bil to prvi letošnji daljši in zahtevnejši izlet, ampak so bili vsi udeleženci navdušeni nad izvedbo in prepričani, da se nam bodo še kdaj pridružili.

 1. SLAVNIK

Mladinski odsek SPDT je v nedeljo 8. maja 2022 organiziral pohod na Slavnik za najmlajše. Kljub manjšemu številu prijav smo se vseeno odločili, da izlet izvedemo. Zbrali smo se v Sežani na železniški postaji in se od tam vsi skupaj odpeljali do Podgorja. Tu je bilo naše izhodišče. Za pot na vrh smo izbrali strmo pot. Ta nas je vodila skozi gozd in proti koncu skozi travnik na koncu katerega nas je pričakala koča z vrhom. Po poti smo se veliko pogovarjali, pripovedovali zgodbe in gledali naravo. Na vrhu pa smo si privoščili zasluženo malico in seveda ni smelo manjkat niti toplega čaja, ki nas je pri takem vetru malo pogrel. Naš čas na vrhu pa so popestrile tudi igralnice blizu koče. Nato pa smo se po položni poti podali nazaj v dolino. Končno nas je obiskalo tudi toplo sonce in ogrelo naše zadnje korake poti. Domov smo se vrnili vsi zelo zadovoljni in s pričakovanjem na naslednji izlet.

 1. KRN

Mladinski odsek SPDT je v nedeljo, 15. maja 2022 organiziral izlet za mladince na Krn. V zgodnjih jutranjih urah smo se dobili pri železniški postaji v Sežani in pot nadaljevali skupaj do Planine Kuhinja, kjer smo parkirali in štartali z našim pohodom. Vreme je bilo celo pot sončno in zelo toplo. Ker je bila pot daljša smo vmes naredili tudi krajšo malico, s katero smo si nabrali moči za nadaljevanje poti. Končno smo nato prispeli do Gomiškovega zavetišča na Krnu in takrat se je na vrhu okoli nas začela pojavljati megla. Vseeno smo se podale od zavetišča na vrh, na katerem se nam je po parih minutah čakanja prikazalo sonce in pogled na Krnsko jezero in sosednje gore je bil čudovit. Pojedle smo kosilo in se nato podale počasi nazaj v dolino. Po poti nazaj smo lahko še bolj občudovale razglede, ki nam jih je ponujala ta razgledna pot. Na koncu smo bili vsi zadovoljni z osvojenim vrhom in izletom.

 1. IZLET PO DOLINI GLINŠČINE IN PLEZANJE

V nedeljo, 12. junija 2022 smo se z našimi najmlajšimi člani Mladinskega odseka SPDT podali na izlet po Dolini Glinščice. Dobili smo se placu v Boljuncu in najprej krenili po poti proti kolesarski stezi, od tam smo se spustili v Botač in nato proti cerkvi Sv. Marije na Pečah. Tu smo imeli malo daljši postanek za malico. Nato je sledilo srečanje z alpinisti, ki so otrokom najprej predstavili vso potrebno plezalno opremo in potem so se še sami preizkusili v plezanju. Na koncu je sledila še igra ob reki. Izlet smo potem zaključili na placu v Boljuncu.

 1. PLANINSKA ŠOLA od 4.7 do 9.7

Od 4. do 9. julija je potekala planinska šola na Planini pri jezeru namenjena osnovnošolskim otrokom. Udeležilo se je je 34 otrok. Skozi cel teden so otroci bivali v planinski koči, vsakodnevno se učili bivanja v naravi in uživali v objemu gora. Udeležili so se dveh celodnevnih izletov in sicer, na bližji Pršivec mimo planine Viševnik in do planine v Lazu, kjer so si ogledali pridelavo sira iz kravjega mleka. Skozi cel teden so imeli še vrsto skupinskih iger in dejavnosti v bližini koče.

 1. TRIGLAV (16. in 17. julij)

Člani Mladinskega odseka SPDT smo se v soboto 16. julija podali na pot proti Triglavu. Vzpon smo začeli na Pokljuki, nadaljevali smo mimo planine Konjščice do Vodnikove koče. Hodili smo v megli, ki nam je žal zakrila nekaj razgledov. Vzpon smo nadaljevali do Triglavskega doma na Kredarici, kjer smo se v popoldanskih urah družili in nato tam prespali. Naslednje jutro, v nedeljo 17. julija, nas je čakal vzpon na najvišji Slovenski vrh. Vzpon smo začeli v megli, vendar smo kmalu prišli nad oblake kjer je posijalo sonce. Vseh šest udeležencev je osvojilo vrh Triglava. Sestopili smo po Triglavski škrbini do Tržaške koče na Doliču in nato mimo Velske doline nazaj do izhodišča. Pred odhodom domov smo si na planini Konjščici privoščili še kislo mleko in potico. Vsi udeleženci so bili navdušeni nad izletom.

 1. MLADINSKI VODITELJ (Jasna in Jakob od 23 do 31. julija)

Dva mlada člana Mladinskega odseka SPDT, Jasna Kralj in Jakob Tul, sta se od 23. do 31. julija 2022 udeležila izobraževanja pri Planinski zvezi Slovenije, za pridobitev naziva Mladinski voditelj. 9 – dnevni tečaj je potekal v učnem središču v Bavšici. Pridobila sta veliko strokovnega znanja iz orientacije v gorah, gorske opreme, prve pomoči in delovanja gorske reševalne službe, vremenoslovja, gorske flore in favne ter vozlov. Veliko sta se naučila o pripravi izletov in pohodov, o vodenju ter delovanju Planinske zveze Slovenije. Udeležila sta se dveh pohodov in ferate, kjer sta praktično preizkusila pridobljeno znanje. Uspešno sta opravila pisna preverjanja znanja iz zgoraj omenjenih tem, praktična preverjanja znanja iz prve pomoči, vozlov in orientacije ter izpitno turo. Oba sta bila nad izkušnjo zelo navdušena in se nameravata v prihodnje še naprej izobraževati pri Planinski zvezi Slovenije.

 1. 4-DNEVNI TABOR V BOVCU

Od 8. do 11. avgusta 2022 smo člani Mladinskega odseka SPDT bili na 4-dnevnem planinskem taboru v Bovcu. Prvi dan smo kljub oblačnemu in soparnemu vremenu osvojili Svinjak (1.653m), ki se nahaja vzhodno od Bovške kotline. Na vrhu smo si odpočili z lepim razgledom na gore nad Sočo in nad Koritnico. Naslednji dam smo se dopoldne sprehodili do izvira reke Soče in popoldne nas je čakalo enkratno doživetje na raftingu. Udeležili smo se 10 kilometrskega spusta od Srpenice do Trnovega ob Soči in si nato privoščili še osvežitev v reki Soči. V sredo smo se s Kaninsko žičnico povzpeli do D postaje in nato krenili proti Visokemu Kaninu (2.587m). Po večurni hoji po visokogorju smo osvojili najvišji vrh Kaninskega pogorja. Na vrhu smo uživali v lepem vremenu in čudovitem razgledu na zahodne Julijske Alpe. Zadnji dan smo se podali še do Krnskega jezera, kjer smo še zadnjič, v živahni družbi, uživali v objemu gora. Vse štiri dni smo bivali v apartmajih v Čezsoči, kjer ni manjkalo pozitivne energije, druženja, plesa in smeha. Vsi udeleženci so bili nad taborom zelo navdušeni.

 1. DVODNEVNI IZLET NA KAMNIŠKEM SEDLU
 2. in 4. septembra smo člani Mladinskega odseka SPDT bili na dvodnevnem potepanju okoli Kamniškega sedla. Izleta se je udeležilo 11 udeležencev med 15. in 24. letom starosti. V soboto smo osvojili vrh Brane ( 2.253m), kjer smo uživali v lepih razgledih na Kamniško Savinjske Alpe in nato sestopili do Kamniške koče na Kamniškem sedlu, kjer smo prespali. V večernih urah smo se družili in prepevali ob spremljavi kitare. Naslednje jutro smo kljub rahli oblačnosti osvojili vrh Planjave (2.392m) in nato sestopili nazaj do Kamniške Bistrice. Preživeli smo lep konec tedna v živahni družbi. Vsi udeleženci so bili navdušeni nad izletom in se že veselimo prihajajočih jesenskih vzponov.
 3. MANGART (24.9)

V soboto 24. septembra smo se skupina 13 članov mladinskega odseka SPDT odpravili na enodnevni izlet na Mangart. Pripeljali smo se do parkirišča pod Mangartskim sedlom, kjer smo začeli z vzponom. Prvotni plan je bil vzpon po slovenski smeri, ampak smo idejo opustili zaradi nevarnosti ledu na poti in zato krenili po italijanski smeri. Po približno uri in pol hoje smo morali žal naš vzpon predčasno zaključiti pol ure pod vrhom zaradi slabih vremenskih razmer. Vreme nam tokrat ni bilo najbolj naklonjeno, ves čas nas je spremljala megla in veter. Kljub temu pa smo uživali v dobri družbi, dosti klepetali in se smejali ter izkoristili čas za kepanje v letošnjem prvem snegu. Sestopili smo nazaj do parkirišča, kjer smo pojedli kosilo iz nahrbtnika, spili nekaj toplega čaja in nato krenili proti domu. Vsi udeleženci so bili navdušeni nad izletom in so izrazili željo po ponovnem izletu na Mangart, da bomo lahko skupaj osvojili še vrh.

 1. UČNA POT NABREŽINA (otroci)

V nedeljo, 9. oktobra smo se z našimi najmlajšimi člani Mladinskega odseka SPDT sprehodili po učni poti Nabrežina. Izleta se je udeležilo 9 otrok med 6. in 12. letom starosti. Zbrali smo se pri srednji šoli I. Gruden v Nabrežini in krenili po Ribiški poti do razgledišča pod Oljščico, kjer smo opazovali jadrnice, ki so tekmovale na Barcolani. Od tu smo krenili naprej do vodnega stolpa, kjer smo naredili krajši postanek v gozdu. Nadaljevali smo nato mimo trga Sv. Roka in spomenika Iga Grudna v vasi Nabrežina do travnika, kjer je bil čas za malico in skupinske igre. Polni energije smo pohod nadaljevali še mimo vojaškega pokopališča, kamnoseške delavnice in zaključili pri srednji šoli I. Gruden. Preživeli smo prijeten sončen jesenski dan v naravi.

 1. ORIENTEERING (28.10)

V petek 28.10 je pri Gaji na Padričah potekal orienteering za dijake nižjih srednjih šol na Tržaškem. Udeležilo se ga je 181 dijakov. Dijaki so bili razdeljeni v manjše skupine po 2 ali 3 člane in so se preizkusili v orientacji. Zmagovalci so bili dijaki šole Levstik s Proseka.

 1. STORŽIČ

V nedeljo, 30. oktobra 2022 smo se skupina 10 članov Mladinskega odseka SPDT odpravili na celodnevni izlet na Storžič. Storžič je 2.132m visoka gora, ki se nahaja na zahodnem delu Kamniško Savinjskih Alp. Vzpon smo začeli pri Domu pod Storžičem in nadaljevali skozi Žrelo po zelo zahtevni označeni poti. Po dobrih treh urah hoje, smo vsi osvojili vrh, kjer se nam je odprl lep razgled na Julijske Alpe, Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe ter na Ljubljansko kotlino. Na vrhu smo uživali v lepem vremenu in zelo prijetni temperaturi. Sestopili smo po lažji označeni poti, do Doma pod Storžičem čez Škarjev rob. Vsi smo bili navdušeni nad izletom, saj smo preživeli čudovit jesenski dan v dobri družbi.

 1. VOLNIK (13.11 – otroci)

V nedeljo, 13. novembra 2022 smo se z našimi najmlajšimi člani Mladinskega odseka SPDT odpravili na celodnevni pohod na Volnik. Izlet smo začeli na placu v Repnu, kjer smo se najprej spoznali in nato krenili na pot. Najprej smo se povzpeli na Golec, kjer smo se ustavili za krajšo malico. Nato smo krenili naprej in se povzpeli na vrh Volnika. Ob poti smo si ogledali tudi kraško jamo. Na vrhu smo naredili daljši postanek za kosilo. Zaradi vetrovnega vremena, smo nato sestopili do travnika pod vrhom in tam izvedli nekaj skupinskih iger in se nato vrnili nazaj do izhodišča. Izleta se je udeležilo 18 otrok med 6. in 12. letom starosti, spremljalo pa jih je 5 voditeljev Mladinskega odseka.

 1. IZLET NA KOMNO

V nedeljo, 20. novembra 2022 smo se skupina 11 članov Mladinskega odseka SPDT odpravili na izlet k Domu na Komni, ki se nahaja na razgledni vzpetini zahodno od Bohinjskega jezera. Vzpon smo začeli pri koči pri Savici, sprva smo hodili v megli. Po dveh urah in pol hoje smo prispeli do Doma na Komni, kjer nas je pričakalo sončno vreme. Tam smo se ustavili za kosilo in uživali ob pogledu na Spodnje Bohinjske gore. Družbo nam je delala tudi lisica. Sprehodili smo se nato še do koče pod Bogatinom in uživali v lepih sončnih razgledih. V popoldanskih urah smo sestopili nazaj do izhodišča in se nato ob povratku domov ustavili še na Bledu na kremšniti.

 

Zahvaljujemo se vsem, ki so nam pomagali pri organizaciji in izvedbi vseh izletov in dejavnosti v preteklem letu.

Občni zbor, 17. marec 2023

Morda vam bo všeč tudi

Več podobnih objav