Paklenica 2023

V petek 5.5. se je dvajsetglava množica mladih alpinistov in plezalcev alpinističnega odseka SPDT ob zgodnjih popoldanskih urah zbrala v centru Zarja v Bazovici. Klapa je hitro spakirala nove vrvi, ki jih je v letošnjem letu društvo nabavilo s prispevkom ZSŠDIja, in ostalo opremo v star ter nov kombi, ki ga je društvo nabavilo ob podpori ZKB in ZSŠDI, in se navdušeno odpravila proti Paklenici. V soboto in nedeljo so starejši izkušeni plezalci in mlajši manj izkušeni skupno preplezali lepo število klasičnih večraztežajnih smeri na Aniči Kuk, okoliških stenah in plezališču z enoraztežajnimi smermi. Med udeleženci izleta so bili tudi novi člani, ki so se v aprilu in maju ter oktobru udeležili osnovnega tečaja športnega plezanja za odrasle, ki ga člani odseka prirejajo vsako leto: letos smo se člani AO odločili, da izpeljemo kar dva – spomladanskega in jesenskega. Novi člani so med daljšim vikendom plezali na enoraztežajnih smereh v bližnjem plezališču medtem, ko so ostali izletniki nabirali izkušnje na težjih večraztežajnih smereh. Preplezali so:

· Saleški, 5a, 120m (Prassel, Blasina)

· Karamara sweet temptations, 6a+, 110m (Prassel, Blasina; Buffon, Skerk, Purič)

· Gospodari Kiše, 6a+, 120m (Blasina, Marturano)

· Diagonalka, 6a+, 200m (Buffon, Blasina)

· Klin, 6c+, 350m (Buffon, Purič; Skerlavaj, Marturano)

· Besmrtnici, 6c, 350m (Prassel, Skerlavaj, Marturano)

· Velebitaška, 6a, 350m in varianta Gaz, 7b (Purič, Žerjal)

· Lidijin, 5a, 90m (Šturman, Prassel, Skerlavaj)

Med člani odseka sta bila tudi letalca, ki sta med opremo za vikend v Paklenico dodala jadralna padala. Štartala sta iz Libinja in poletela vse do morja – lahko torej rečemo, da smo spdtjevci oblegali Paklenico z vseh vetrov in vseh strani.

Udeleženci so bili z izletom zelo navdušeni, saj so v šterih dneh nabrali veliko vertikalne kilometrine, novega znanja in navezali nove prijateljske vezi. V večernih urah so se ob kozarcu Ožujskega piva in dobri praženi ribi v legendarni restavraciji Dinka že rodile nove ideje za nadaljne izlete in podvige. Člani odseka bomo torej štiridnevni plezalni izlet (5.5. – 8.5.) v Paklenico opisali z besedo “zmaga”.

Morda vam bo všeč tudi

Več podobnih objav