Tečaj športnega plezanja 2023

Vsakogar, ki bi se rad preizkusil v steni, vabi alpinistični odsek Slovenskega planinskega društva Trst (SPDT), da se udeleži tečaja športnega plezanja za začetnike. Srečanja bodo stekla v prihodnjem tednu v Športnem centru Zarja v Bazovici. V tamkajšnji telovadnici, opremljeni z umetno plezalno steno in balvanskimi smermi, bo potekalo vseh 13 srečanj, na katerih bodo lahko tečajniki spoznali osnove plezanja in vrvno tehniko, naučili se bodo tudi, kako postavljamo komplete, varujemo soplezalca ali pa plezamo v vodstvu. Med vikendi pa se bodo lahko preizkusili v naravi.

»V prvem tednu bomo plezali na Napoleonski cesti, drugič se bomo peljali v Doberdob, nato še v Glinščico in zaključni izlet bomo izvedli v mesecu maju v Paklenici, kjer so tudi večraztežajne smeri in se bodo lahko tečajniki tudi v njih preizkusili,« je o večdnevnem izletu povedala bivša načelnica alpinističnega odseka Veronika Skerlavaj (za leto 2023 je za načelnico ravnokar bila imenovana Irina Goruppi).

Tečaj, ki ga bo tokrat vodila Nika Prassel, je sicer namenjen članom SPDT-ja, včlani pa se lahko vsakdo, vpisne pole so na voljo v Tržaškem knjižnem središču na Oberdankovem trgu. Športno društvo bo tečajnikom nudilo vso potrebno opremo, začetniki naj si priskrbijo le plezalne čevlje, za dodatne informacije pa lahko pokličejo na 3467291108.

Alpinistični odsek je v zimskih mesecih priredil tudi tečaj turne smuke, odbor je načrtoval še tečaj lednega plezanja, ki pa je zaradi previsokih temperatur v gorah odpadel. V dvorane društvene postojanke v Boljuncu pa prihaja novost, in sicer vsem odprti kino-večeri, na katerih bi predvajali filme o plezanju in alpinizmu.

Tečaj plezanja prireja AO SPDT redno, zadnjič so ga izpeljali oktobra lani. Na podlagi te izkušnje priporočajo bivši tečajniki športno plezanje komur rad hodi v naravo pa tudi tistim, ki bi rad prekoračil svoje meje in se preizkusil s »trenigom za telo in glavo«.

»Soočaš se s svojimi strahovi: s strahom višine in pred padcem, ko poskusiš pa tudi razumeš, da je plezanje pravzaprav varen šport, če se držiš pravil in vseh postopkov,« menijo že vpeljani. Najbolj jih je navdušil dotik skale, direkten kontakt z naravo in spoznavanje različnih naravnih okolij, naučili pa se niso samo vozlov in plezalnih tehnik, spoznali so tudi slovenske izraze za opremo, tehnike in vse, kar najdemo na plezališču. Tečaj priporočajo še posebno tistim, ki se počutijo zelo stresirane, »saj se moraš v steni osredotočiti samo na oprimke in odmisliti od vsega ostalega.« Na začetku pa je vsem težko, napredek je počasen in koraki naprej so majhni. Zato je nasvet za začetnike sledeči: »Nič sile in plezaj, plezaj, plezaj …«

Morda vam bo všeč tudi

Več podobnih objav