Vodnik po planinski poti Vertikala – predstavitev

V četrtek 7. decembra je SPDT, v polni dvorani Narodnega doma, slovesno predstavil prenovljeni “Vodnik po planinski poti SPDT Vertikala”. Nastopili so še harfistka Maja Locatelli in MePZ Rdeča Zvezda iz Saleža, Rafko Dolhar pa je podal anekdote izpred 50-ih let in zgodovinski pregled nastanka Vertikale.

Avtorja, člana SPDT Jasmin Rudež in Maksimiljan Kralj, sta prehodila 384 km dolgo pot od Tromeje pri Trbižu do Lazareta avgusta 2021, v celoti in brez prekinitev. Na pustolovščino z njima dvema so stopili še sin Jakob ter hčerki Julija in Jasna, tako da se podvigu lahko res nadene naziv družinski. Pot sta si preštudirala v detajlih s pomočjo originalnega vodnika, ki je bil izdan leta 1975 takoj po končanem markiranju poti. Prvo markacijo so takratni pobudniki narisali leta 1972, lansko leto je torej uradno potekala 50. obletnica naše Vertikale.

Ideja o prehoji poti se je avtorjema porodila med prvim koronskim zaprtjem, ko jima je doma padla v roke stara zelena knjiga. Takrat sta začela s planiranjem poti in leto kasneje so se odpravili vsi skupaj na dolgo pot. Takoj ko so začeli hoditi, se jim je porodila zamisel, da bi lahko obnovili vodnik in ga opremili z sodobnejšimi podatki, saj se je svet znatno spremenil v 50 letih. S pomočjo GPS naprave sta registrirala vso pot, ki sedaj meri 384 km dolžine in ima 15.539 pozitivnih metrov vzpona, poteka pa po vsem ozemlju v Italiji, kjer so in še vedno prebivajo Slovenci.

Osvežena verzija vodnika vsebuje, poleg popravkov in posodobitev poti, tudi Tabacco-ve zemljevide celotne poti v merilu 1:25.000 ter fotografije in podatke o možnih prenočiščih. Pot je razdeljena na 6 večjih odsekov, dodan pa je še zadnji odsek, ki gre iz Boljunca do Lazareta in je posvečen jamarju Stojanu Sancinu, ki je bil dodan leta 2004 ob 100-letnici društva.

Izid tega prenovljenega vodnika je terjal ogromno požrtvovalnega dela tako od posameznikov kot od vodstva društva. Vsem, ki so na katerikoli način pripomogli k izdaji tega vodnika, gre velika zahvala, kajti samo složno s skupnimi močmi lahko nastajajo taki projekti. Avtorja sta pokazala vsem prisotnim na predstavitvi njuno strast in spoštovanje do pohodništva in samih gora, ki gojita vse od malih nog, in prav njima dvema moramo iskreno čestitati vsi mi ljubitelji gora! Vodniki, kot je ta, nam kažejo nove cilje, vzbujajo strast do pohodništva in nam približajo k srcu tudi tiste bolj oddaljene kraje, ki jih samo pravi krajani ponosno poznajo. (hs)

Vodnik je nastal s podporo Dežele FJK in je na razpolago tudi v italijanščini.

Fotografije Henrik Sturman
Morda vam bo všeč tudi

Več podobnih objav