Mont Blanc (4.809 mnv)

Mont Blanc (4.809 m) – ta vrh je predstavljal cilj, ki so si ga za sezono 2023 zastavili trije člani društva SPDT: Luka Ghira, Niki Hrovatin in Simon Regent.

Začeli so se pripravljati že leto dni nazaj in sicer tako, da so trikrat tedensko trenirali v teku, izvajali športno plezanje ter številne vzpone v visokogorju, med katerimi izstopajo zimski vzponi na Mangart, Špik in grebensko prečenje Marmolade preko ledenika. Poleg tega so fantje, da bi pridobili še več izkušenj z visokogorskimi razmerami, opravili tridnevni tečaj reševanja iz snežnih razpok. Med tem tečajem so osvojili dva štiritisočaka: Breithorn in Punta Giordani.

Odprava na Mont Blanc, ki predvideva 8-dnevno turo, je poleg osrednjega cilja vključevala še vzpona na dva štiritisočaka, in sicer ponovno na Breithorn in Gran Paradiso.

Vzpon na Mont Blanc se je začel iz zavetišča Refuge Des Cosmiques. Po zgodnjem zajtrku so ob 1:00 zjutraj krenili preko ledenika, ki jih je pripeljal do vznožja hriba Mont Blanc du Tacul. Izbrali so pot Via dei Trois Mont Blanc, ki je, v primerjavi z običajno potjo preko kočo Goutier, tehnično zahtevnejša in navadno manj obiskana. Ta pot jih je vodila čez dolgo grebensko ledeniško prečenje, ki je vključevalo vrhove Tacul, Maudit in na koncu še glavni cilj, Mont Blanc. Tako so dne 11.avgusta 2023, po šestih urah in tridesetih minutah napornega vzpona, trije fantje stali na vrhu Mont Blanca, od koder so občudovali tak razgled, ki ga ne bodo nikoli pozabili. Po uspešno osvojenem vrhu so nato varno opravili sestop, tokrat po Goutierjevi poti, ki jim je ponudila pogled na mogočni Mont Blanc še z drugega zornega kota. (SR)

Morda vam bo všeč tudi

Več podobnih objav