Severni kanal na Hudem Vršiču ob Prestreljeniku

23.12.2023 se je štiriglava posadka odpravila na krajši zimski potep proti Nevejskemu sedlu. Sramežljiv začetek zimske sezone in pomanjkanje snega v Julijcih je člane AO-ja spodbudil, da preizkusijo kako lažjo zimsko smer na severni steni Prestreljenika. Tako sta se fanta in dekleti odločili, da preplezajo smer severnega kanala na Hudem Vršiču ob Prestreljeniku (Cima lunga, canale nord). Da bi bili primerno obteženi in ne pretirano fast ali light, so se AO-jevci odločili, da se do vznožja smeri pripeljejo s smučmi: te so s seboj vzeli tudi v kanal in na južni strani odsmučali s Prestreljeniškega okna do Prevale čez kočo Gilberti vse do parkirišča Nivejskega sedla.

Smer je bila lepo zalita, le zadnjih 15m je bilo plezanje bolj podobno dry toolingu in so frendi, klini in vrv prav prišli. Plezalci so na vrhu kasneje opazili tudi spit s katerega je varovanje soplezalca ali spust po dvojni vrvi skozi kanal bolj varen.

Dan, za katerega je bil napovedan veter iz severo-zahoda, se je začel na popolnem prepihu pod Prestreljeniškim severnim oknom. V kanalu je naveza bila v popolnem zavetju, ki se je na sončni južni strani povsem umiril. Ta je smučarsko odpravljeno mladino ponovno ugnal na Prevali in jo pospremil vse do koče Gilberti, kjer je oskrbnica že pripravila štiri velike kozarce za hidratacijo. (vš)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed